Klaus Iohannis, întâlnire cu Joe Biden la Casa Albă. Iohannis: Trebuie să devenim mai puternici din punct de vedere militar. Războiul este în Marea Neagră / Despre sistemele Patriot pentru Ucraina: „Vom discuta în CSAT ce putem să oferim”

Principalele subiecte dezbătute

  • Este esenţial să întărim în continuare postura de apărare şi descurajare pe flancul estic şi să avem o abordare consolidată în ceea ce priveşte securitatea la Marea Neagră. Un subiect important a fost Ucraina. România va continua să sprijine Ucraina atâta timp cât va fi necesar şi am transmis acest lucru şi preşedintelui Biden. Priorititatea noastră, a UE şi a Statelor Unite este de a nu permite Rusiei să câştige acest război în Ucraina. 
  • Am abordat şi problema României în programul Visa waiver, obiectivul nostru este să îndeplinim toate obiectivele în acest program şi suntem încrezător că acest lucru se va întâmpla în viitorul nu prea îndepărtat. 
  • Există nevoia unor sisteme de apărare anti-aeriană în Ucraina. În ultimele săptămâni este o discuţie despre cine poate să ofere sisteme Patriot. România a fost întrebată şi ea dacă este dispusă să ofere astfel de sisteme. Am fost întrebat şi de preşedintele Biden. România are un sistem Patriot funcţional care va rămâne în România. Era vorba despre unul dintre sistemele în stadii avansate de operaţionalizare. Vom discuta în CSAT ce putem să oferim şi ce putem primi în schimb pentru că este inacceptabil să rămână România fără apărare anti-aeriană. Este unul funcţional care va rămâne în România.
  • România stă extraordinar de bine cu decizia de 2,5% din PIB pentru apărare. Sunt mulţi aliaţi care sunt departe şi de 2%. În măsura în care cheltuielile cresc, discuţia se va relua. Trebuie să fim foarte lucizi şi să vedem că industriile noastre de apărare trebuie să crească producţia, altfel nu vom face faţă acestei situaţii. 
  • Avem battle groups, avem trupe, dar nu este suficient. Este nevoie de un angajament mult mai ferm pentru planul estic şi pentru apărare şi pentru descurajare. Dar descurajare nu înseamnă doar să aducem mai mulţi soldaţi, ci să fim echipaţi calumea, să avem o industrie de apărare. Descurajarea înseamnă să devenim noi mai puternici, iar pentru asta înseamnă să alocăm noi sume mai mari pentru industria de apărare. Dacă vrem să avem un sistem funcţional pe flancul estic, el trebuie să aibă o acoperire logistică pe măsură, de exemplu pentru carburant. Noi trebuie să avem un sistem de alimentare pe întreg flancul estic. Aceste chestiuni sunt vitale. 
  •  Războiul este în Marea Neagră. 

Iohannis: Am avut o discuţie foarte consistentă cu Joe Biden

„Am avut o discuţie foarte consistentă astăzi, la Washington, D.C., cu Joe Biden, la Casa Albă, despre Parteneriatul Strategic dintre România şi Statele Unite, inclusiv cooperarea în domeniul securităţii, economic şi energetic”, a scris pe platforma X Klaus Iohannis.

Preşedintele României, Klaus Iohannis, a fost primit, marţi seara, la Casa Albă de preşedintele SUA, Joe Biden.

Klaus Iohannis se află, marţi şi miercuri, într-o vizită la Washington.

Miercuri, preşedintelui Klaus Iohannis îi va fi decernat premiul Distinguished International Leadership Award pentru anul 2024, în cadrul galei Atlantic Council Distinguished Leadership Awards.

VIDEO CU ÎNTÂLNIREA BIDEN-IOHANNIS

[embedded content]

ACTUALIZARE. Întâlnirea dintre cei doi preşedinţi are loc marţi seara.

„Vor fi discutate teme prioritare ale agendei internaţionale şi bilaterale. Un loc aparte în schimbul de opinii al celor doi şefi de stat îl va ocupa situaţia din Ucraina şi din bazinul Mării Negre, precum şi întărirea securităţii în spaţiul euroatlantic”, a transmis anterior Administraţia Prezidenţială.

Klaus Iohannis se află, marţi şi miercuri, într-o vizită la Washington.

Miercuri, preşedintelui Klaus Iohannis îi va fi decernat premiul Distinguished International Leadership Award pentru anul 2024, în cadrul galei Atlantic Council Distinguished Leadership Awards.

„Consiliul Atlantic din SUA a decis ca pentru anul 2024 să acorde acest premiu preşedintelui României, ca o recunoaştere a carierei sale şi a rolului său de lider transatlantic şi European”, arată Administraţia Prezidenţială.

Preşedintele Klaus Iohannis este primul şef de stat european onorat cu această distincţie în cei 24 de ani de la înfiinţarea premiului.

Ştire iniţială

Preşedintele României, Klaus Iohannis, se va afla, în perioada 7-8 mai, într-o vizită de lucru la Washington, DC. El va fi primit marţi, la Casa Albă, de către preşedintele SUA, Joe Biden.

Timp de două zile, în 7 şi 8 mai, preşedintele României, Klaus Iohannis, se va afla într-o vizită de lucru la Washington, DC. Iohannis va fi primit marţi, la Casa Albă, de către preşedintele SUA, Joe Biden.

”Vor fi discutate teme prioritare ale agendei internaţionale şi bilaterale. Un loc aparte în schimbul de opinii al celor doi şefi de stat îl va ocupa situaţia din Ucraina şi din bazinul Mării Negre, precum şi întărirea securităţii în spaţiul euroatlantic”, se arată pe site-ul Administraţiei Prezidenţiale.

Din delegaţia oficială care îl însoţeşte pe preşedintele României în SUA fac parte ministrul Afacerilor Externe, Luminiţa Odobescu, şi Cătălin Predoiu, ministrul Afacerilor Interne.

Miercuri, preşedintelui Klaus Iohannis îi va fi decernat premiul Distinguished International Leadership Award pentru anul 2024, în cadrul galei Atlantic Council Distinguished Leadership Awards. ”Consiliul Atlantic din SUA a decis ca pentru anul 2024 să acorde acest premiu preşedintelui României, ca o recunoaştere a carierei sale şi a rolului său de lider transatlantic şi european”, relevă sursa citată.

Preşedintele Klaus Iohannis este primul şef de stat european onorat cu această distincţie în cei 24 de ani de la înfiinţarea premiului.

Consiliul Atlantic este o organizaţie americană de tip „think tank”, fondată în anul 1961, cu o activitate importantă în domeniul afacerilor internaţionale. ”Anual, Consiliul Atlantic premiază personalităţi care întruchipează esenţa relaţiei transatlantice şi care au contribuit la consolidarea acesteia, în toate dimensiunile sale (politic, economic, securitate şi apărare, artă, activităţi umanitare etc.)”, se mai arată pe site-ul Administraţiei Prezidenţiale.

Printre personalităţile cărora li s-a acordat de-a lungul timpului Atlantic Council Distinguished Leadership Awards se numără foştii preşedinţi ai SUA George W. Bush (2018), Bill Clinton (2010) şi George H.W. Bush (2009), vicepreşedintele SUA Joe Biden (2011) – actualul lider de la Casa Albă, preşedinţii Comisiei Europene Ursula von der Leyen (2021) şi Jose Manuel Barroso (2014), premierul italian Mario Draghi (2022), cancelarul german Helmut Kohl (2009), prim-ministrul britanic Tony Blair (2008), precum şi alţi şefi de stat şi de guvern sau lideri de organizaţii internaţionale.

Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real şi prezentate echidistant, daţi LIKE paginii noastre de Facebook!

Urmărește Mediafax pe Instagram ca să vezi imagini spectaculoase și povești din toată lumea!

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa [email protected].