Popularitatea SUA scade la nivel mondial, potrivit unui nou raport. Situaţia din România

Reputaţia internaţională a Americii a suferit o lovitură de la începutul anului 2023, în special în ţările musulmane, unde sprijinul neclintit al Washingtonului pentru Israel în războiul său din Gaza s-a dovedit a fi un factor de divizare intensă, relatează Politico.

 

Acum, Europa se alătură acestei tendinţe. „Pentru prima dată de la începutul administraţiei Biden, multe ţări vest-europene au revenit la percepţii negative nete faţă de SUA. Această creştere şi declin, de la atitudini negative la atitudini pozitive [şi] înapoi la atitudini negative, este deosebit de evidentă în Germania, Austria, Irlanda, Belgia şi Elveţia”, a declarat Frederick DeVeaux, cercetător senior pentru compania de sondaje Latana, care a compilat indicele.

 

Popularitatea în scădere a Americii, combinată cu îmbunătăţirea poziţiei Rusiei şi a Chinei, înseamnă că acestea din urmă sunt acum văzute la fel de pozitiv ca şi SUA în majoritatea ţărilor din Orientul Mijlociu, Africa de Nord şi Asia care au făcut obiectul studiului.

 

Mai mult decât un simplu concurs de popularitate la nivel mondial, atitudinile exprimate în acest indice pot afecta capacitatea guvernelor de a descuraja sau de a reacţiona la agresiunea puterilor globale. În Germania, de exemplu, nemulţumirea internă legată de creşterea preţurilor la energie a alimentat protestele şi opoziţia faţă de plafonarea exporturilor de petrol rusesc, după atacul Moscovei din 2022 asupra Ucrainei, în februarie 2022.

Situaţia din România

În România percepţia faţă de SUA este pozitivă şi puţin peste media europeană. De menţionat este şi faptul că România, conform indexului, împreună cu Grecia sunt singurele ţări cu o percepţie pozitivă faţă de China. În privinţa Rusiei, percepţia din România este net negativă.

 

Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real şi prezentate echidistant, daţi LIKE paginii noastre de Facebook!

Urmărește Mediafax pe Instagram ca să vezi imagini spectaculoase și povești din toată lumea!

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa [email protected].