Uraganul Beryl a lovit Jamaica, iar Insulele Cayman şi Mexic se pregătesc pentru impactul furtunii

Bilanţul victimelor puternicului uragan de categoria 4 a crescut la cel puţin 10, dar se aşteaptă ca acesta să crească şi mai mult, pe măsură ce comunicaţiile vor fi restabilite pe insulele afectate de inundaţii şi vânturi mortale, scrie Reuters.

În Jamaica, peretele ocular al lui Beryl a înconjurat coasta de sud a insulei, lovind comunităţile în timp ce grupurile de urgenţă se grăbeau să evacueze oamenii din zonele inundabile.

„Este îngrozitor. Totul a dispărut. Sunt în casă şi mi-e frică”, a declarat Amoy Wellington, un casier în vârstă de 51 de ani care locuieşte în Top Hill, o comunitate agricolă rurală din parohia St. Elizabeth din sudul Jamaicăi. „Este un dezastru”.

O femeie a murit în parohia Hanover din Jamaica după ce un copac a căzut peste casa ei, a declarat Richard Thompson, director general interimar la agenţia pentru dezastre din Jamaica, într-un interviu acordat ştirilor locale.

Aproape o mie de jamaicani se aflau în adăposturi până miercuri seara, a adăugat Thompson.

Principalele aeroporturi ale insulei au fost închise, iar străzile erau în mare parte goale, după ce premierul Andrew Holness a emis o stare de asediu la nivel naţional pentru miercuri.

„Putem face cât de mult putem face, cât este omeneşte posibil, iar restul îl lăsăm în mâinile lui Dumnezeu”, a declarat Holness mai devreme miercuri, îndemnând locuitorii din zonele vulnerabile să evacueze.

Pierderile de vieţi omeneşti şi pagubele provocate de Beryl evidenţiază consecinţele încălzirii Oceanului Atlantic, pe care oamenii de ştiinţă o citează drept un semn revelator al schimbărilor climatice provocate de om, care generează fenomene meteorologice extreme diferite de cele din trecut.

Ralph Gonsalves, prim-ministrul din Saint Vincent şi Grenadine, una dintre cele mai afectate zone din estul Caraibelor, a declarat într-un interviu radio că insula Union din ţară a fost „aplatizată” de Beryl.

„Toată lumea este fără adăpost … Va fi un efort herculean pentru reconstrucţie”.

Vorbind pentru mass-media de stat, Nerissa Gittens-McMillan, secretar permanent la Ministerul Agriculturii din St. Vincent şi Grenadine, a avertizat cu privire la posibile penurii alimentare, după ce 50% din culturile de banane şi plantain ale ţării au fost pierdute, cu pierderi semnificative şi la culturile de rădăcinoase şi legume.

Întreruperile de curent au fost generalizate în Jamaica, în timp ce unele drumuri din apropierea coastei au fost spălate.

Miercuri seară, ochiul uraganului în spirală se afla la aproximativ 100 de mile (161 km) vest de Kingston, potrivit Centrului naţional american pentru uragane (NHC), în timp ce nucleul furtunii se îndrepta spre Insulele Cayman, unde se aşteptau condiţii de uragan la sfârşitul nopţii.

Viteza vântului uraganului Beryl este de 130 de mile pe oră (209 km/h).

Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real şi prezentate echidistant, daţi LIKE paginii noastre de Facebook!

Urmărește Mediafax pe Instagram ca să vezi imagini spectaculoase și povești din toată lumea!

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa [email protected].