Îngrăşăminte chimice intrate cu acte false în ţară prin Portul Constanţa, trimise ilegal spre Europa

Procurorii Direcţiei de Investigare a Infracţiunilor de Criminalitate Organizată şi Terorism – Serviciul Teritorial Constanţa au dispus reţinerea unui inculpat, cercetat pentru săvârşirea infracţiunilor de constituire a unui grup infracţional organizat; folosire la autoritatea vamală, a documentelor vamale de transport sau comerciale care se referă la alte mărfuri sau bunuri decât cele prezentate în vamă; folosire, la autoritatea vamală, a documentelor vamale de transport sau comerciale falsificate; importul şi exportul unor substanţe şi preparate periculoase interzise sau restricţionate; producerea, livrarea sau utilizarea îngrăşămintelor chimice, precum şi a oricăror produse de protecţie a plantelor neautorizate, pentru culturi destinate comercializării şi fals în înscrisuri sub semnătură privată.

Cercetările efectuate în cauză au stabilit că, începând cu anul 2023, acesta împreună cu alţi cinci făptuitori (patru dintre ei cetăţeni italieni) şi trei persoane juridice române au iniţiat şi constituit un grup infracţional organizat, având ca scop importul şi exportul unor substanţe şi preparate periculoase interzise sau restricţionate şi producerea, livrarea sau utilizarea îngrăşămintelor chimice, precum şi a oricăror produse de protecţie a plantelor neautorizate, pentru culturi destinate comercializării, prin eludarea legislaţiei vamale.

Grupul infracţional organizat, coordonat de către cetăţenii italieni (administratori a trei societăţi comerciale) a beneficiat de sprijinul inculpatului reţinut, care s-a ocupat de depunerea documentelor vamale de tranzit în Portul Constanţa şi import la punctul vamal din Arad, asigurându-se că documentele falsificate îndeplinesc standardele solicitate de autorităţile române şi că insecticidele, erbicidele şi fungicidele importate din China, mascate sub denumirea de fertilizanţi, ajung la destinatarii finali – societăţi din Italia şi Spania.

În această modalitate, membrii grupului au eludat regulamentele europene ce vizează exportul şi importul de produse chimice care prezintă risc şi au reuşit să introducă în România, prin Portul Constanţa şi Constanţa Sud Agigea, mărfurile interzise, pe care apoi să le tranziteze până în municipiul Arad, în vederea finalizării operaţiunilor vamale de import.

Pe parcursul urmăririi penale, cu sprijinul reprezentanţilor Biroului Vamal de Frontieră Constanţa şi Constanţa Sud, au fost identificate trei containere în portul Constanţa ce conţineau substanţe interzise, un container despre care există probe că a fost încărcat cu fungicide şi insecticide (interzise pe teritoriul U.E.) şi care a ajuns într-un depozit din municipiul Arad, precum şi alte produse chimice interzise la deţinere pe teritoriul U.E., depozitate la sediul unei societăţi situate pe raza aceluiaşi municipiu.

„Astfel, în luna februarie 2023, la instigarea şi cu complicitatea a trei dintre membrii grupului, toţi cetăţeni italieni, inculpatul (în coautorat cu una dintre persoanele juridice), a depus la autoritatea vamală din portul Constanţa Sud, o factură aparent emisă de o societate din Singapore, în realitate aceasta fiind a unui exportator din China, ce atesta că într-un container destinat societăţii pe care acesta o administrează în fapt, a importat fertilizanţi în valoare de aproximativ 18.000 USD, însă în realitate în interiorul containerului au fost identificate cantităţi de Dimethoate, Carbendazin, Acetamiprid şi Oxamyl, substanţe interzise la import conform regulamentelor europene în vigoare, în valoare reală de peste 136.000 euro (insecticide şi fungicide destinate agriculturii (care fie nu sunt aprobate în Uniunea Europeană, fie au fost retrase de la folosire de pe piaţă, conform regulamentelor europene, fiind un pericol pentru sănătatea publică). De asemenea, membrii grupului au instigat la falsificarea prin contrafacerea mai multor documente emise de un exportator din China având ca obiect substanţe chimice din categoria fertilizanţilor utilizaţi în agricultură, cu o valoare totală de 41.880 euro pentru cantitatea totală de 900 colete cu fertilizanţi utilizaţi în agricultură. Totodată, împreună cu un alt membru al grupului, inculpatul a sprijinit un alt făptuitor (cetăţean italian) şi una dintre persoanele juridice controlate să falsifice facturi, în care a diminuat atât valoarea (de la 41.000 la 27.900 UDS) cât şi parametrii tehnici menţionaţi în fişele de siguranţă şi certificatele de analiză ale produselor, modificând denumirea produselor din THIRAM, DICHLORVOS, CLETHODIM şi ISOXAFLUTOLE+TERBUTHYLAZIN în SPHINX EXTRA, VERTIMEC, SELECT şi LUMAX H”, arată DIICOT, joi, într-un comunicat.

Din probatoriul administrat a reieşit că inculpatul, la instigarea şi cu complicitatea altor membrii, a depus documentele de import, pentru un container (ajuns în portul Constanţa în luna ianuarie 2023 şi descărcat într-un depozit din municipiul Arad) ce conţinea insecticide şi fungicide destinate agriculturii (mascate ca fiind fertilizanţi acceptaţi pe piaţa U.E.), care fie nu sunt aprobate în Uniunea Europeană, fie au fost retrase de la folosire de pe piaţă, conform regulamentelor europene, fiind un pericol pentru sănătatea publică. Totodată, a încărcat din depozitul din Arad către terţi cumpărători produse a căror substanţe active sunt interzise în Uniunea Europeană sau produse care nu sunt conforme/nu corespund din punct de vedere fizic şi chimic cu produsele omologate în România.

Având în vedere cercetările efectuate, în cursul anului 2023, între autorităţile italiene şi cele române s-au efectuat mai multe schimburi de informaţii, ce au condus, sub egida EUROJUST, la încheierea unui acord privind constituirea unei echipe comune de anchetă la data de 9 aprilie 2024, între Parchetul de pe lângă Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie- Direcţia de Investigare a Infracţiunilor de Criminalitate Organizată şi Terorism şi Parchetul de pe lângă Tribunalul Verona – Italia (lProcura della Repubblica presso il Tribunale di Verona).

În urma punerii în executare a mandatelor de percheziţie domiciliară pe teritoriul Italiei şi României, în datele de 25 şi 28 iunie 2024, au fost identificate şi ridicate documente bancare şi înscrisuri ce atestă relaţiile comerciale dintre societăţile româneşti şi cele italiene implicate, etichete contrafăcute, mai multe mijloace de stocare a datelor (telefoane, laptop-uri, tablete), precum şi alte mijloace de probă.

La activităţile desfăşurate pe teritoriul României au participat şi forţe din cadrul NAS Carabinieri şi Guardia di Finanza, iar la cele efectuate în Italia au asistat procuror din cadrul DIICOT – Serviciul Teritorial Constanţa şi ofiţeri de poliţie judiciară din cadrul Brigăzii de Combatere a Criminalităţii Organizate Constanţa – Serviciul de Combatere a Criminalităţii Organizate Porturi Maritime.

Ulterior, judecătorul de drepturi şi libertăţi din cadrul Tribunalului Constanţa a dispus arestarea preventivă a inculpatului, pentru o perioadă de 30 de zile.
Actele de urmărire penală au fost efectuate împreună cu Brigada de Combatere a Criminalităţii Organizate Constanţa – Serviciul de Combatere a Criminalităţii Organizate Porturi Maritime. La acţiune au participat şi reprezentanţi ai Europol.

Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real şi prezentate echidistant, daţi LIKE paginii noastre de Facebook!

Urmărește Mediafax pe Instagram ca să vezi imagini spectaculoase și povești din toată lumea!

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa [email protected].