Erdogan se uită spre est. Turcia, aliat NATO, doreşte să devină membru al Organizaţiei de Cooperare de la Shanghai, condusă de China

“Dorim să ne dezvoltăm în continuare relaţiile cu Rusia şi China în cadrul Organizaţiei de Cooperare de la Shanghai. Credem că ar trebui să ne accepte nu doar ca partener de dialog, ci şi ca membru, la fel ca ceilalţi”, a declarat Erdogan. El a spus că o aderare ar putea dura ceva timp, potrivit Bloomberg.

Erdogan, care şi-a exprimat mai întâi interesul ca Turcia să devină primul membru NATO care aderă la OCS în 2022, încearcă să găsească un echilibru între construirea de noi parteneriate economice cu Estul şi consolidarea legăturilor de apărare, securitate, comerţ şi energie cu aliaţii săi occidentali. De asemenea, Turcia s-a apropiat recent de clubul BRICS al principalelor naţiuni emergente, un semn al frustrării crescânde faţă de lipsa de progrese în negocierile sale pentru aderarea la Uniunea Europeană.

Ţara este legată de OCS din 2013 printr-un acord de parteneriat.

Demersul lui Erdogan de a adera la OCS vine în urma unor discuţii cu preşedintele Chinei, Xi Jinping, şi cu preşedintele Rusiei,Vladimir Putin.

Săptămâna viitoare Erdogan se va întâlni cu preşedintele SUA, Joe Biden, în marja summitului liderilor NATO de la Washington DC.

OCS are acum zece membri permanenţi, Belarusul fiind aderând la summitul din acest an. Ceilalţi membri sunt China, India, Rusia Pakistan, Iran, Kazahstan, Kârgâzstan, Uzbekistan şi Tadjikistan.

Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real şi prezentate echidistant, daţi LIKE paginii noastre de Facebook!

Urmărește Mediafax pe Instagram ca să vezi imagini spectaculoase și povești din toată lumea!

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media – ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa [email protected].