Guvernul Germaniei strânge cureaua. Cheltuielile pe Apărare încetinesc în cadrul noului acord bugetar pentru 2025

Cheltuielile militare germane ar urma să crească cu numai 1,2 miliarde de euro, conform bugetului preliminar pentru 2025 convenit vineri, cu mult sub cererile Ministerului Apărării.

Liderii coaliţiei guvernamentale din Germania au ajuns la o înţelegere privind bugetul naţional, după săptămâni de negocieri dificile care au culminat cu consultări pe tot parcursul nopţii de joi spre vineri, informează agenţia DPA.

În condiţiile în care ministrul de Finanţe, Christian Lindner, din Partidul Liber Democrat (FDP, pro-business), a refuzat să crească cheltuielile guvernamentale, iar Partidul Social Democrat (SPD) al cancelarului Olaf Scholz a exclus reduceri ale cheltuielilor sociale, forţele armate ale Germaniei par să fi pierdut, la doar doi ani după ce Scholz a anunţat un program istoric de reînarmare.

În mai, cu ocazia unei vizite în Statele Unite, ministrul german al Apărării, Boris Pistorius, a vorbit despre o “nevoie suplimentară de 6,5 până la 7,5 miliarde de euro pentru anul viitor”. El a avertizat cu privire la o iminentă stopare a reînarmării după ce fondul de urgenţă de 100 de miliarde de euro pentru Bundeswehr anunţat în urma invaziei Rusiei în Ucraina în februarie 2022 va fi cheltuit până în 2028.

Bugetul actual pentru Bundeswehr se ridică la 52 de miliarde de euro.

 

Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real şi prezentate echidistant, daţi LIKE paginii noastre de Facebook!

Urmărește Mediafax pe Instagram ca să vezi imagini spectaculoase și povești din toată lumea!

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media – ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa [email protected].