LIVE TEXT. Alegerile prezidenţiale din Republica Moldova: Prezenţă de aproximativ 5,5% la ora 9:30

Primul tur al alegerilor prezidenţiale din Republica Molodova

Alegătorii pro-europeni vor avea de ales între Maia Sandu, Tudor Deliu şi Andrei Năsatse, iar alegătorii pro-ruşi – între Igor Dodon, Renato Usatîi şi Violeta Ivanov.

Pe buletine apare opt candidaţi în următoarea ordine: Usatîi Renato, Năstase Andrei, Deliu Tudor, Dodon Igor, Ivanov Violeta, Sandu Maia, Ţîcu Octavian, Chirtoacă Dorin.

Preşedintele ales va fi al 6-lea în cei 29 de ani de ani de independenţă ai Republicii Moldova şi al patrulea ales prin vot direct.

LIVE TEXT. Cele mai importante momente din ziua votului

ORA 9:30: Peste 5,5% din alegătorii s-au prezentat la urne, echivalentul a 154.000 de persoane

ORA 8:00 Prezenţa la vot la ora 8:00 este de aproape 2%. Peste 50.000 de persoane şi-au exercitat dreptul la vot în prima oră de la deschiderea urnelor.

ORA 7:40 Premierul, Ion Chicu, a votat. El a venit la secţia de votare la ora 07:30. Însoţit de soţie, el a spus că Moldova are viitor

ORA 7:00 Secţiile de votare din ţară s-au deschis la ora 07:00.

Unde şi cum votează moldovenii din România?

Moldovenii care muncesc, învaţă sau locuiesc în România sunt aşteptaţi să voteze pentru alegerile prezidenţiale. Secţiile de votare din România se deschid la ora 7 dimineaţa şi se vor închide la 21.00. Pentru a vota, au nevoie de paşaportul valabil sau expirat, buletinul de identitate sau livretul de marinar.

Emil Jacotă, Însărcinat cu Afaceri Ambasada Republicii Moldova: În România am deschis 13 secţii de votare, practic am acoperit toate judeţele din România. În Bucureşti vor fi deschise două secţii de votare, una aici, în incinta ambasadei, alta va fi în centrul istoric al Bucureştiului. Între trei mii şi cinci mii de buletine vor fi în fiecare secţie de votare.

Basarabenii pot vota pentru unul din cei 8 candidaţi înscrişi în cursa electorală pentru funcţia de preşedinte. Trei dintre aceştia sunt pro-Rusia, iar alţi 5 sunt pro-europeni. În turul doi al alegerilor prezidenţiale de la Chişinău au şansa să ajungă actualul preşedinte pro-rus Igor Dodon şi pro-europeana Maia Sandu. În 2016, la votare au participat circa 10.000 de moldoveni aflaţi în România. Mâine, pe Aleph News, ai să urmăreşti cum decurge ziua de vot în Republica Moldova.

LISTA SECŢIILOR DE VOTARE PENTRU MOLDOVENI

  • Bucureşti, sediul Ambasadei, Aleea Alexandru 40
  • Bucureşti, str. Stavropoleos 6, în incinta Autorităţii Electorale Permanente
  • Iaşi, sediul Consulatului General
  • Timişoara, Colegiul Naţional de Artă “Ion Vidu”
  • Cluj Napoca, Casa de Cultură a Studenţilor
  • Galaţi, Universitatea “Dunărea de Jos”
  • Braşov, Casa de Cultură a Studenţilor
  • Constanţa, Universitatea “Ovidius”
  • Bacău, Universitatea “Vasile Alecsandri”
  • Suceava, Universitatea “Ştefan cel Mare”
  • Sibiu, Şcoala Gimnazială “Regina Maria”
  • Craiova, Universitatea din Craiova
  • Oradea, Universitatea din Oradea

Reguli în secţia de vot

Masca este obligatorie în secţiile de votare. Alegătorii care vor veni fără mască vor primi măşti gratuit. Într-o secţie nu vor putea intra mai mulţi alegători decât numărul cabinelor de vot amenajate, iar spaţiul va fi dezinfectat o dată la două ore.

Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real şi prezentate echidistant, daţi LIKE paginii noastre de Facebook!

Urmărește Mediafax pe Instagram ca să vezi imagini spectaculoase și povești din toată lumea!

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa [email protected].