Studiu alarmant: Pădurea amazoniană a emis mai mult CO2 decât a absorbit

Din 2010 până în 2019, bazinul Amazon din Brazilia a eliberat 16,6 miliarde de tone de CO2, în timp ce a absorbit doar 13,9 miliarde de tone, au conculuzionat cercetătorii într-un studiu publicat în revista Nature Climate Change.

Studiul a analizat volumul de CO2 absorbit şi stocat pe măsură ce pădurea creşte, comparativ cu cantităţile eliberate înapoi în atmosferă în urma incendiilor şi distrugerilor.

“Este pentru prima dată când avem cifre care arată că pădurea amazoniană este un emiţător net”, a declarat co-autorul Jean-Pierre Wigneron, om de ştiinţă la Institutul Naţional pentru Agronomie din Franţa (INRA).

Studiul a mai arătat că defrişările prin incendii şi tăiere au crescut de aproape patru ori în 2019 comparativ cu ani anteriori, de la aproximativ un milion de hectare la 3,9 milioane de hectare, o suprafaţă similară cu dimensiunea Olandei, relatează France24.

“Brazilia a înregistrat o scădere accentuată a aplicării politicilor de protecţie a mediului după alegerea lui Jair Bolsonaro”, a declarat INRA într-un comunicat.

Ecosistemele terestre din întreaga lume joacă un rol crucial în diminuarea cantităţii de carbon. În ultima jumătate de secol, plantele şi solul au absorbit în mod constant aproximativ 30% din aceste emisii. Oceanele au ajutat şi ele, absorbind mai mult de 20%.

Bazinul Amazonului conţine aproximativ jumătate din pădurile tropicale din lume, care sunt mai eficiente la absorbţia şi stocarea carbonului decât alte tipuri de păduri.

Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real şi prezentate echidistant, daţi LIKE paginii noastre de Facebook!

Urmărește Mediafax pe Instagram ca să vezi imagini spectaculoase și povești din toată lumea!

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa [email protected].