Războiul din Ucraina. Continuă bombardamentele. Forţele ruseşti şi-au intensificat asaltul. Comisia Europeană a propus ca încălcarea sancţiunilor UE împotriva Rusiei să devină o infracţiune

Forţele ruseşti şi-au intensificat asaltul asupra a două oraşe cheie din regiunea industrială ucraineană Donbas, cu bombardamente constante cu mortiere care au distrus case şi au ucis civili.

Imaginea articolului Războiul din Ucraina. Continuă bombardamentele. Forţele ruseşti şi-au intensificat asaltul. Comisia Europeană a propus ca încălcarea sancţiunilor UE împotriva Rusiei să devină o infracţiune

Războiul din Ucraina. Forţele ruseşti şi-au intensificat asaltul. Comisia Europeană a propus ca încălcarea sancţiunilor UE împotriva Rusiei să devină o infracţiune

UPDATE 9:45 Sunt alarme de raid aerian în mai multe localităţi din vestul ţării. 

UPDATE 8:50 Forţele ruse au bombardat peste 40 de oraşe din regiunea Donbas, în estul Ucrainei, a declarat armata ucraineană, ameninţând să închidă ultima cale principală de scăpare pentru civilii prinşi în calea invaziei lor, aflată acum în a patra lună, relatează Reuters. 

UPDATE 7:30 Regiunea Dnipropetrovsk a fost bombardată cu artilerie. Au tras din nou în districtul Kryvyi Rih

UPDATE 7:15 Rusia a ucis 240 de copii ucraineni, transmite Biroul Procurorului General

UPDATE Preşedintele Vladimir Putin a semnat un decret care simplifică procesul de obţinere a cetăţeniei şi a paşapoartelor ruseşti pentru locuitorii din regiunile ucrainene Kherson şi Zaporizhzhia, ocupate de Rusia

Decretul marchează un nou pas spre “rusificarea” celor două regiuni, unde războiul din Ucraina a permis Moscovei să stabilească o punte terestră continuă care leagă Rusia de peninsula Crimeea, pe care a ocupat-o în 2014.

Măsura lui Putin extinde un sistem disponibil pentru locuitorii din zonele controlate de separatiştii susţinuţi de Rusia în regiunile ucrainene Doneţk şi Luhansk, unde Moscova a emis aproximativ 800.000 de paşapoarte începând din 2019.

Rusia a revendicat la jumătatea lunii martie controlul deplin al regiunii Kherson, la nord de Crimeea, şi deţine părţi din regiunea Zaporizhzhia, la nord-est.

În Kherson, guvernatorul ucrainean a fost destituit, iar administraţia militar-civilă a declarat la începutul acestei luni că intenţionează să-i ceară lui Putin să o includă în Rusia până la sfârşitul anului 2022. Ucraina s-a angajat să recupereze toate teritoriile ocupate de Rusia.

 

Cel mai importate aspecte

  • Uniunea Europeană speră să poată conveni asupra sancţiunilor împotriva petrolului rusesc înainte de următoarea reuniune a liderilor săi, a declarat preşedintele Charles Michel.
  • Comisia Europeană a propus miercuri ca încălcarea sancţiunilor UE împotriva Rusiei să devină o infracţiune, o măsură care ar permite guvernelor UE să confişte activele companiilor şi persoanelor fizice care eludează restricţiile UE împotriva Moscovei.
  • Forţele ruseşti şi-au intensificat miercuri asaltul asupra a două oraşe cheie din regiunea industrială ucraineană Donbas, cu bombardamente constante cu mortiere care au distrus case şi au ucis civili.
  • Preşedintele Vladimir Putin a ordonat creşteri de 10% la pensii şi la salariul minim ca răspuns la inflaţia în creştere, dar a declarat că nu toate problemele economice ale Rusiei sunt legate de războiul din Ucraina.
  • Rusia este pregătită să permită navelor care transportă alimente să părăsească Ucraina în schimbul ridicării unor sancţiuni, a declarat ministrul său adjunct de externe. Ministrul ucrainean de externe a calificat propunerea drept “şantaj”.
  • Ucraina caută modalităţi de a ocoli blocada de luni de zile a porturilor sale de către Rusia pentru a scoate cereale şi uleiuri vegetale din ţară.
  • Parlamentarii ruşi au dat marţi aprobarea iniţială unui proiect de lege care ar permite entităţilor ruseşti să preia companii străine care au părăsit piaţa în opoziţie faţă de acţiunile Moscovei în Ucraina. 

Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real şi prezentate echidistant, daţi LIKE paginii noastre de Facebook!

Urmărește Mediafax pe Instagram ca să vezi imagini spectaculoase și povești din toată lumea!

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa [email protected].