Războiul din Ucraina, ziua 136. Armele occidentale ajută la apărare, dar majoritatea militarilor ucraineni nu sunt instruiţi cum să le folosească. Ruşii încearcă să înconjoare regiunea Donbas

UPDATE 04:00 Banca Estoniei pune la vânzare o monedă de 2 euro dedicată Ucrainei

Designul monedei a fost dezvoltat de refugiata ucraineană Daria Titova, care studiază la Academia Estonă de Arte. Preţul acestuia este de 18 euro. Au fost emise în total 40.000 de astfel de monede.

Fondurile strânse din vânzare vor fi transferate ca ajutor Ucrainei.

Administraţia preşedintelui american Joe Biden va furniza Ucrainei încă patru sisteme de rachete de artilerie de mare mobilitate – HIMARS, în cadrul celui mai recent pachet de asistenţă pentru securitate, potrivit unui oficial de rang înalt din domeniul apărării, relatează CNN.

UPDATE 02:00 Papa Francisc intenţionează să viziteze Ucraina

Vizita este de aşteptat să aibă loc în luna august, anunţă secretarul pentru Relaţii cu Statele Vaticanului, Paul Richard. Cu acest prilej, Francisc speră să se întâlnească şi cu patriarhul Bisericii Ortodoxe Ruse, Kiril.

Situaţia umanitară din oraşul Severodonetsk, din estul Ucrainei, va deveni “catastrofală” în viitorul apropiat, potrivit lui Oleksandr Striuk, şeful administraţiei militare a oraşului, citat de CNN.

UPDATE 00:00 SUA şi Turcia vor ajuta la reconstruirea Harkovului

Peste 3.500 de clădiri au fost avariate sau distruse în oraş ca urmare a invaziei pe scară largă a Federaţiei Ruse.

Rezumatul zilei

  • Secretarul de stat al SUA, Anthony Blinken s-a adresat Rusiei direct la reuniunea miniştrilor de externe G20 şi a cerut Moscovei să permită Ucrainei reluarea comerţului cu cereale
  • Miniştrii de externe ai G20 au cerut încetarea războiului şi a blocadei comerciale din Ucraina
  • Preşedintele Vladimir Putin a declarat că sancţiunile continue împotriva Rusiei ar putea duce la creşteri „catastrofale” ale preţurilor la energie pentru consumatorii europeni
  • Rusia avertizează Lituania şi Uniunea Europeană că s-ar putea confrunta cu „măsuri dure” dacă nu se reia tranzitul mărfurilor către şi dinspre exclava rusă Kaliningrad

Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real şi prezentate echidistant, daţi LIKE paginii noastre de Facebook!

Urmărește Mediafax pe Instagram ca să vezi imagini spectaculoase și povești din toată lumea!

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media – ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa [email protected].