Arafat, precizări despre pompierii români care pleacă în Franţa să stingă incendiul „monstru”

Şeful Departamentului pentru Situaţii de Urgenţă (DSU), Raed Arafat, a declarat, joi, că Franţa a cerut ajutor aerian şi terestru miercuri.

Sprijin aerian a fost oferite din partea altor state, inclusiv din partea Greciei, care se confruntă, la rândul ei, cu incendii masive de pădure. Cererea Franţei era ca avioanele să se poată alimenta din mare.

România a stabilit că poate oferi un modul terestru de intervenţie, iar Franţa a acceptat ajutorul, declară Arafat.

Deosebit în această misiune este distanţa foarte mare.

„Am hotărât să folosim avioanele de la baza de transport strategic Papa care aparţine, bineînţeles, forţelor NATO, iar România are în ea ore de zbor alocate – cum sunt ele alocate şi altor ţări care participă în acest proiect – şi urmează astăzi să vină două avioane C 17, care sunt avioanele foarte mari de transport care le are tot în dotare baza respectivă. Un avion va ateriza la Bucureşti şi un avion va ateriza la Timişoara”, a afirmat şeful Departamentului pentru Situaţii de Urgenţă.

Între timp, IGSU a mobilizat forţele de intervenţie care vor fi formate din 7 ofiţeri şi 70 de subofiţeri pompieri.

Pe lângă 17 mijloace de intervenţie, care includ cel puţin 8 maşini cu capacitate de stingere şi 2 cisterne de apă, în sprijinul pompierilor vin şi alte mijloace de intervenţie.

„Au fost mobilizaţi pompierii către Bucureşti şi către Timişoara din mai multe judeţe, urmând ca mijloacele de intervenţie şi personalul să fie transportate de cele 2 avioane militare C 17 către aeroportul Bordeaux din Franţa. Deci, din punctul nostru de vedere, asta e o premieră în care trimitem mijloace tehnice şi maşini de pompieri cu capacitate destul de mare. Vorbim şi de cele de 4000 de litri pe calea aerului, folosind avioane care aparţin unei baze militare care au fost puse la dispoziţia noastră şi le folosim în contextul colaborării sub mecanismul protecţiei civile europene. (…) Forţele noastre de intervenţie vor fi la dispoziţia colegilor din Franţa şi gata de intervenţie, fără să fie obosiţi, după ce traversează mii de kilometri până în Franţa”, a declarat Arafat.

Avioanele sunt aşteptate să ajungă la Baza 90 şi la Timişoara şi sunt alocate 3 ore pentru încărcare şi ancorare.

„Maşinile vor fi deja la Timişoara şi la Bucureşti, sosite. Noi aşteptăm ultima maşină să ajungă la Bucureşti din Piatra Neamţ, la ora 18.00, ceea ce înseamnă că va fi totul pregătit pentru a fi încărcat. Şi sperăm să reuşească să plece chiar în noaptea asta”, a mai spus şeful DSU.

Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real şi prezentate echidistant, daţi LIKE paginii noastre de Facebook!

Urmărește Mediafax pe Instagram ca să vezi imagini spectaculoase și povești din toată lumea!

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa [email protected].