Turcia cere Rusiei să reanalizeze decizia de suspendare a acordului privind cerealele

Administraţia de la Ankara a cerut, luni, Rusiei să renalizeze decizia de suspendare a acordului privind exporturile de cereale ucrainene pe Marea Neagră, în timp ce Washingtonul a criticat dur iniţiativa Moscovei de a cere garanţii privind securitatea maritimă.

“Continuarea iniţiativei privind cerealele, care a contribuit în mare parte la rezolvarea crizei alimentare mondiale, are o importanţă majoră”, a declarat Hulusi Akar, ministrul turc al Apărării, după o discuţie cu omologul său rus, Serghei Şoigu.

Ankara cere Moscovei reevaluarea deciziei de suspendare a acordului, ca reacţie la atacuri ucrainene asupra unor nave militare ruse din Crimeea.

Serghei Şoigu a afirmat, conform cotidianului Le Monde, că Rusia “nu mai poate garanta” circulaţia navelor cu cereale” dacă “Ucraina nu va asuma angajamente că nu va utiliza această rută în scopuri militare”.

Cererea Rusiei privind garanţiile a fost condamnată imediat de Statele Unite. “Este vorba de o pedepsire colectivă sau de o acţiune de extorsiune”, a afirmat Ned Price, purtătorul de cuvânt al Departamentului de Stat de la Washington.

Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real şi prezentate echidistant, daţi LIKE paginii noastre de Facebook!

Urmărește Mediafax pe Instagram ca să vezi imagini spectaculoase și povești din toată lumea!

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media – ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa [email protected].