Volodimir Zelenski, desemnat “OMUL ANULUI 2022” de către publicaţia TIME

Revista Time l-a desemnat pe preşedintele Zelenski drept persoana anului pentru curajul şi determinarea de a apăra Ucraina în faţa agresiunii ruse.

În articolul postat este descris momentul când preşedintele dorea să viziteze oraşul Herson după retragerea trupelor ruse. 

Fiţi gata să plecaţi a doua zi, i-a spus un consilier, şi împachetaţi o periuţă de dinţi. Time descrie cum gărzile de corp îl îndemnau pe preşedinte să aştepte, cum infrastructura oraşului era distrusă şi un pod a fost detonat de trupele ruse în timp ce se retrăgeau, iar la periferie erau mine. 

Existau informaţii că ruşii ar încerca să-l captureze sau să-l ucidă pe preşedinte şi să-i decapiteze guvernul de la începutul războiului. Ucraina nu a fost doar lovită de un război militar devastator, ci şi de un război informaţional.

Zelenski spune că a preferat să călătorească cu trenul spre Herson. Îi dă timp să citească, iar experienţa îi aminteşte de copilărie. Când era copil, tatăl său lucra ca manager de sisteme în minele de cupru din Mongolia, iar pentru a-l vizita, călătoria cu trenul dura opt zile  din oraşul natal Kryvyi Rih din centrul Ucrainei, trecând prin Rusia şi Siberia. Îşi aminteşte cu drag călătoriile – întinderile vaste ale imperiului sovietic care se rostogoleau, ceaiul servit în suporturi de pahare de metal în relief cu secera şi ciocanul. Printre multele ironii ale situaţiei sale dificile, Zelenski a fost crescut în imperiul a cărui renaştere luptă acum să o oprească.

Pentru cea mai mare parte a vieţii, a simţit nostalgia pentru cultura şi istoria pe care Ucraina o împărtăşeşte cu Rusia.

„Au fost uimitoare comediile sovietice”,  a spus Zelenski. A crescut cu regizori precum Leonid Gaidai, ale cărui lucrări au fost puternic cenzurate, dar încă fermecătoare şi adesea hilare; unul îl înfăţişa pe Ivan cel Groaznic. 

„Aceştia sunt clasicii generaţiei mele, dar acum sunt incapabil să-i privesc”, spune preşedintele. „M-au revoltat”. Amintirile din tinereţea lui sunt acum pătate de atrocităţile pe care forţele ruse le-au comis anul acesta în serviciul ambiţiilor imperiale ale Moscovei.

La mai puţin de două luni de la invazie, Zelensky spune că a îmbătrânit şi s-a schimbat, devenind mai dur.  Unora le este dor de vechiul Zelenski, glumeţul  cu zâmbetul  de băieţel, potrivit TIME

 

Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real şi prezentate echidistant, daţi LIKE paginii noastre de Facebook!

Urmărește Mediafax pe Instagram ca să vezi imagini spectaculoase și povești din toată lumea!

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa [email protected]