Călătorie către bucătăria uimitoare şi istoria bogată a Mardinului

Călătorie către bucătăria uimitoare şi istoria bogată a Mardinului

Mardin: Bucătăria Civilizaţiilor

De la micul dejun până la cină, fiecare masă din Mardin se transformă într-un adevărat festin, oferind reţete diverse, pe gustul tuturor. Textura multiculturală a Mardinului influenţează puternic patrimoniul său culinar iar la acest aspect contribuie şi arhitectura. Trecutul cultural divers al oraşului face din Mardin o destinaţie de neratat pentru pasionaţii de gastronomie.

În plus, la fel ca în alte oraşe din sud-estul Turciei, bucătăria de la Mardin este în principal bazată pe carne. Multe dintre preparatele din Mardin combină fructele cu carnea şi crează un profil de arome unic. Cu toate acestea, plantele locale, cum ar fi castraveţii sălbatici, tuia, lemnul dulce şi gundelia, joacă de asemenea un rol important în bucătăria oraşului. Mai mult, bucătăria Mardinului este cunoscută pentru că este compusă dintr-o abundenţă de condimente, o moştenire a poziţiei sale pe istoricul Drum al Mătăsii. Condimente precum scorţişoara, coriandrul, cardamomul, ghimbirul şi ienibaharul sunt folosite frecvent atât în preparatele sărate, cât şi în deserturi.

Micul dejun în Mardin: Cel mai bun mod de a începe ziua

Nu există nicio îndoială că micul dejun turcesc este cel mai bun mod de a-ţi începe ziua în timpul vizitei tale. Diferenţele regionale sunt largi, iar diferite preparate sunt servite în diverse locaţii. Micul dejun tradiţional din Mardin include numeroase varietăţi, folosind produse locale din Mardin şi împrejurimi. Vedeta mic-dejunului din Mardin este, fără îndoială, brânza locală, disponibilă aproape în fiecare anotimp. Aceste varietăţi includ brânza lavaş din Mardin, brânza dil din Mardin, brânza dulce fără sare şi brânza de capră. Pe lângă acestea, masa de mic dejun include za’atar, unt natural, tahini cu melasă, măsline Derik din Mardin şi multe alte delicii.

Indicaţii geografice, Gusturi Unice

După micul dejun, poţi vizita casele de piatră pitoreşti din Mardin, bisericile, mănăstirile şi moscheile. Când simţi nevoia unei gustări, poţi gusta din specialităţile gastronomice cu indicaţie geografică, precum „sembusek” (un fel de plăcintă umplută cu carne) şi içli „köfte” din Mardin (un înveliş de bulgur umplut cu carne tocată), care poartă denumirea de „ikbebet” în cazul preparatelor fierte şi „irok” în cazul celor prăjite. Apoi, te poţi plimba prin bazarurile istorice ale oraşului. Pentru cină, poţi savura kebaburi şi preparate tradiţionale din Mardin. Printre cele mai faimoase feluri de mâncare tradiţionale ale oraşului se numără kebabul cu ceapă, „kibbe” (burta umplută), „alluciye” (tocană de prune) şi „firkiye” (tocană de miel cu migdale verzi). Îţi recomandăm în mod special să încerci coastele umplute, , alături de un pahar de vin „siriac”, obţinut printr-un proces tradiţional viticol originar din Mesopotama. În timp ce coastele, o reţetă veche de secole, gătite timp de aproximativ trei ore, te vor încânta, vinurile „siriace” vor fi o opţiune excelentă pentru a le acompania, datorită aromei lor puternice. „Harire”, un desert asemănător unei budinci, făcută din melasă de struguri, este, de asemenea, o modalitate excelentă de a încheia cina. Nu pleca din oraş fără să guşti celebra „mırra”, o cafea tare servită în ceşti mici, similară cu cafeaua turcească.

Suveniruri Delicioase

În timp ce Mardin oferă aventuri gastronomice de neuitat pentru iubitorii de mâncare, el îţi mai oferă şi şansa de a lua acasă o parte din bogata sa moştenire culinară. Pe lângă bomboanele de migdale, vopsite în albastru cu coloranţi obţinuţi din copaci Lahor şi bulgurul din Mardin, preparate precum „cevizli sucuk” (cârnaţi de nucă făcuţi din melasă de struguri), năutul prăjit sau premiatul ulei de măsline „Derik” – pot fi cadourile perfecte, pentru cei dragi atunci când te întorci acasă. Mardin produce o mare varietate de vinuri „siriace”, pe care le poţi încerca în bazarurile şi cramele din regiune. După degustare, te poţi răsfăţa pe tine şi pe cei dragi cu vinurile care se potrivesc cel mai bine gustului tău.

  • Cum ajungi: Poţi ajunge în Mardin cu zboruri directe din oraşele din Turcia. Un zbor de la Istanbul către Mardin durează două ore. Maşini de închiriat, autobuze şi taxiuri sunt disponibile de la Aeroportul Mardin până în centrul oraşului.
  • Unde să stai: Mardin oferă diverse opţiuni de cazare, de la hoteluri de lanţ până la pensiuni. Pentru a experimenta atmosfera autentică a Mardinului, poţi sta într-o casă restaurată din Mardin, care funcţionează ca hotel în oraşul vechi.
  • Ce să vizitezi: În timpul şederii tale în Mardin, vizitează Castelul Mardin, Madresele Zinciriye-Kasımiye, Marea Moschee, Mănăstirea Mor Gabriel, Muzeul Mardin, Oraşul Antic Dara, străzile înguste şi casele de piatră ale Mardinului.

Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real şi prezentate echidistant, daţi LIKE paginii noastre de Facebook!

Urmărește Mediafax pe Instagram ca să vezi imagini spectaculoase și povești din toată lumea!

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa [email protected].