„Substanţe chimice veşnice” PFAS - găsite în apa potabilă din întreaga lume

„Substanţe chimice veşnice” PFAS – găsite în apa potabilă din întreaga lume

Cercetătorii au descoperit „substanţe chimice veşnice” în probe de apă din 15 ţări, inclusiv în apele îmbuteliate considerate până acum mai sigure.

Echipa de cercetători, condusă de profesorul Stuart Harrad de la Universitatea din Birmingham, a analizat 112 mostre de apă îmbuteliată din magazine şi magazine online din Marea Britanie şi China. Probele acopereau 87 de mărci, cu surse de apă originare din 15 ţări din Asia, Europa, America de Nord şi Oceania, conform upi.com.

Ei au testat, de asemenea, 41 de probe de apă de la robinet din Marea Britanie şi China şi au constatat că apa din China tindea să aibă concentraţii mai mari de PFAS decât apa britanică.

Rezultatele, publicate în revista ACS ES&T Water, arată că peste 60% din apele îmbuteliate conţin PFAS, indiferent dacă sunt ambalate în sticlă sau plastic.

De exemplu, substanţele chimice PFOA şi PFOS au fost găsite în mai mult de 99% din probele de apă îmbuteliată analizate. Cu toate acestea, cercetătorii au constatat, de asemenea, că fierberea apei sau trecerea acesteia printr-un filtru de carbon poate reduce substanţial nivelurile de PFAS din apa potabilă, reducându-le de la 50% la 90%.

„Constatările noastre evidenţiază prezenţa pe scară largă a PFAS în apa potabilă şi eficacitatea metodelor simple de tratare pentru a reduce nivelurile acestora”, a declarat cercetătorul Stuart Harrad, profesor de chimie a mediului la Universitatea din Birmingham.

Experţii recomandă folosirea filtrelor de apă cu carbon activ, fierberea apei înainte de consum, mai ales dacă este de la robinet şi informarea constantă despre sursele de apă din zona în care locuiţi.

PFAS sunt denumite „substanţe chimice veşnice” deoarece combină molecule de carbon şi fluor, una dintre cele mai puternice legături chimice posibile. Acest lucru face ca eliminarea şi descompunerea PFAS să fie foarte dificilă.

Unele dintre problemele de sănătate legate de PFAS includ scăderea răspunsului imun la vaccinare, afectarea funcţiei hepatice, scăderea greutăţii la naştere şi creşterea riscului unor tipuri de cancer.

Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real şi prezentate echidistant, daţi LIKE paginii noastre de Facebook!

Urmărește Mediafax pe Instagram ca să vezi imagini spectaculoase și povești din toată lumea!

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa [email protected].