Acte notariale gratuite pentru reconstituirea documentelor pierdute

Acte notariale gratuite pentru reconstituirea documentelor pierdute

Vineri, a fost publicat pe site-ul Ministerului Justiţiei „Proiectul de Ordin al ministrului justiţiei pentru completarea Normelor privind tarifele de onorarii minimale pentru serviciile prestate de notarii publici” însoţit de „Referatul de aprobare” pentru a fi supuse procedurii de dezbatere publică, în condiţiile Legii nr. 52/2003 privind transparenţa decizională în administraţia publică, republicată, cu modificările ulterioare.

Se propune scutiterea de plata onorariilor pentru persoanele care cer reconstituirea actelor distruse de o calamitate sau eliberarea de copii legalizate, duplicate ori copii din arhivă ale unor astfel de acte şi pentru persoanele care solicită reconstituirea actelor distruse de o calamitate sau eliberarea de copii legalizate, duplicate ori copii din arhivă ale unor astfel de acte.

„Menţionăm că în data de 19 septembrie, Uniunea Naţională a Notarilor Publici din România a înaintat Ministerului Justiţiei Hotărârea nr. 46/19.09.2024 a Consiliului Uniunii Naţionale a Notarilor Publici din România, prin care s-a propus ministrului justiţiei amendarea Normelor privind tarifele de onorarii minimale pentru serviciile prestate de notarii publici iar în urma analizei soluţiei legislative propuse a fost apreciată ca fiind oportună completarea OMJ nr. 177/C/19.01.2024. A fost avut în vedere contextul evenimentelor meteorologice extreme din luna septembrie 2024 în România şi efectele deosebit de grave produse asupra comunităţilor din zonele afectate, printre care se numără şi distrugerea documentelor notariale aflate în arhiva birourilor notariale ori în posesia persoanelor afectate. Având în vedere această situaţie, s-a apreciat ca fiind necesară reglementarea unei măsuri de sprijin pentru cetăţenii care se află în asemenea situaţii. De asemenea, s-a apreciat că această propunere de reglementare nu trebuie limitată la evenimentele din luna septembrie 2024, ci trebuie să aibă aplicabilitate şi pe viitor, în cazul oricărei calamităţi”, transmite Ministerului Justiţiei.

 

Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real şi prezentate echidistant, daţi LIKE paginii noastre de Facebook!

Urmărește Mediafax pe Instagram ca să vezi imagini spectaculoase și povești din toată lumea!

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa [email protected].