Japonia, Marea Britanie şi Italia accelerează dezvoltarea unui avion de luptă de ultimă generaţie

Japonia, Marea Britanie şi Italia accelerează dezvoltarea unui avion de luptă de ultimă generaţie

Ministrul japonez al apărării, Gen Nakatani, a declarat după întâlnirea cu omologii săi britanic şi italian, John Healey şi Guido Crosetto: „Acum vedem lansarea GIGO şi a unei întreprinderi comune pe drumul cel bun spre semnarea primului contract anul viitor”, potrivit AP.

Noul organism, denumit GCAP International Government Organization (GIGO), va avea sediul în Regatul Unit şi va fi condus de un oficial japonez. Acesta va supraveghea dezvoltarea aeronavei în cadrul programului Global Combat Air Program (GCAP), lansat în 2022.

Avionul de luptă stealth de nouă generaţie, programat să fie gata de desfăşurare în 2035, va înlocui avioanele japoneze F-2 şi Eurofighter Typhoons. Proiectul implică companii private majore precum Mitsubishi Heavy Industries din Japonia, BAE Systems PLC din Marea Britanie şi Leonardo din Italia.

Akira Sugimoto, reprezentant senior al programului japonez al MHI pentru GCAP, a subliniat importanţa proiectului pentru industria japoneză: „Cred că furnizorii japonezi dispun de tehnologii remarcabile şi sper că un număr cât mai mare dintre aceştia se vor alătura (GCAP). Cred că îi va ajuta, de asemenea, pe furnizorii japonezi să îşi consolideze capacitatea de a dezvolta echipamente şi să contribuie la asigurarea unei perspective şi a unui mediu de afaceri mai bune şi a stabilităţii”.

Japonia, care îşi construieşte rapid armata, speră să aibă o capacitate mai mare de a contracara asertivitatea crescândă a Chinei, iar proiectul comun al avioanelor de luptă ar contribui la consolidarea industriei japoneze de apărare, în mare parte internă şi subdezvoltată.

Japonia şi-a relaxat în mod semnificativ restricţiile privind exportul de arme pentru a permite vânzările externe ale viitorului avion de luptă şi acordarea de licenţe pentru arme, cum ar fi interceptoarele de rachete sol-aer PAC-3 produse în Japonia pentru a completa inventarul SUA, care a scăzut din cauza sprijinului acordat Ucrainei.

Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real şi prezentate echidistant, daţi LIKE paginii noastre de Facebook!

Urmărește Mediafax pe Instagram ca să vezi imagini spectaculoase și povești din toată lumea!

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media – ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa [email protected].