Rezultate parţiale referendum pro-UE Republica Moldova: Opţiunea „Da” preia controlul pe muchie de cuţit

Rezultate parţiale referendum pro-UE Republica Moldova: Opţiunea „Da” preia controlul pe muchie de cuţit

UPDATE 08:35 Tabăra celor care au votat „Da” are avans de câteva sute de voturi

Scorul rămâne, în continuare, foarte strâns între cele două tabere, iar acesta suferă modificări de la o oră la alta.

Cei care au votat „Da” pentru aderarea Republicii Moldova la UE au un avans în faţa celor care s-au opus. Potrivit rezultatelor afişate şi actualizate în timp real de către CEC, 50,03% dintre alegători au votat „Da” (730.832 de voturi), în timp ce 49,97% au votat „Nu” (730.021 de voturi).

Sursa foto: Captură CEC/ pv.cec.md

ŞTIREA INIŢIALĂ:

Republica Moldova a susţinut testul exerciţiului civic în cursul zilei de duminică, 20 octombrie. Concomitent cu alegerile prezidenţiale s-a organizat şi referendumul pentru revizuirea Constituţiei privind aderarea ţării la UE.

Pentru ca referendumul să fie validat, a trebuit ca 33,33% dintre totalul cetăţenilor cu drept de vot să se prezinte la urne. Conform datelor furnizate de către Comisia Electorală Centrală (CEC), prezenţa la vot a fost de 51,65% şi, prin urmare, referendumul a depăşit pragul necesar pentru a fi validat.

Tabăra celor care au votat „Da”, pe muchie de cuţit

Constituţia Republicii Moldova poate fi revizuită în urma unui referendum la care 50%+1 din cei care se prezintă la vot să fie de acord cu situaţia expusă.

În cadrul referendumului privind aderarea ţării la UE, cetăţenii moldoveni au avut de răspuns la întrebarea „Susţineţi modificarea Constituţiei în vederea aderării Republicii Moldova la Uniunea Europeană?”.

Luni, 21 octombrie, la ora 8:00, potrivit ultimelor date centralizate de CEC, situaţia arăta o egalitate aproape perfectă, tabăra celor care au votat pentru aderarea Moldovei la UE aflându-se pe muchie de cuţit.

După numărarea a 98,29% din voturile exprimate, 50% dintre alegători au votat „Da” (730.100 de voturi), iar 50% au votat „Nu” (730.021 de voturi).

Maia Sandu anunţă fraude fără precedent la referendum

După miezul nopţii, preşedinta în exerciţiu a Republicii Moldova, Maia Sandu, a anunţat că ţara s-a confruntat atât în ziua votului, cât şi anterior acesteia, cu „un atac fără precedent asupra democraţiei”.

„Grupări criminale, împreună cu forţe străine, ostile intereselor noastre, au atacat ţara noastră cu zeci de milioane de euro, minciuni şi propagandă, cu cele mai mizerabile mijloace, pentru a ne duce într-o zonă de incertitudine şi instabilitate”, a declarat lidera de la Chişinău.

 

Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real şi prezentate echidistant, daţi LIKE paginii noastre de Facebook!

Urmărește Mediafax pe Instagram ca să vezi imagini spectaculoase și povești din toată lumea!

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa [email protected].