Puterile lumii se reunesc la Paris pentru a încerca o încetare a focului în Liban

Puterile lumii se reunesc la Paris pentru a încerca o încetare a focului în Liban

Franţa are legături istorice cu Libanul şi a colaborat cu Washingtonul în încercarea de a obţine o încetare a focului. Dar influenţa sa a fost limitată de când Israelul a lansat în septembrie un atac pe scară largă împotriva Hezbollah, susţinut de Iran, în urma căruia mii de oameni au fost strămutaţi şi peste 2.000 au fost ucişi.

Parisul a organizat în grabă conferinţa pentru a demonstra că încă mai are influenţă în fostul său protectorat, însă, deşi 70 de delegaţii şi 15 organizaţii internaţionale sunt reprezentate, puţini miniştri importanţi participă la reuniune.

Secretarul de stat american Antony Blinken a ales să plece într-un ultim turneu în Orientul Mijlociu înainte de alegerile de luna viitoare şi va lipsi de la reuniunea de la Paris, deşi se află vineri la Londra, trimiţând în locul său un adjunct.

Ministrul saudit de externe, prinţul Faisal bin Farhan Al Saud, a cărui ţară a fost reticentă în ceea ce priveşte implicarea în Liban, nu va fi nici el prezent.

Potrivit unui document-cadru trimis delegaţiilor, conferinţa are drept scop reiterarea necesităţii încetării ostilităţilor pe baza Rezoluţiei 1701 din 2006 a Consiliului de Securitate al ONU, care solicită ca sudul Libanului să fie liber de orice trupe sau arme, altele decât cele ale statului libanez.

De asemenea, doreşte să mobilizeze comunitatea internaţională pentru a ajuta în primul rând cele 500.000 – un milion de persoane strămutate. Libanul afirmă că are nevoie de 250 de milioane de dolari pe lună pentru a face faţă crizei.

Libanul va încerca, de asemenea, să sporească sprijinul pentru Forţele Armate Libaneze (LAF), considerate garantul stabilităţii interne, dar şi vitale pentru punerea în aplicare a Rezoluţiei 1701. Aceasta se concentrează pe asigurarea plăţii salariilor, furnizarea de alimente şi medicamente, precum şi furnizarea de echipamente şi formare, în vederea creşterii numărului de membri ai LAF şi, în cele din urmă, a desfăşurării în sud, au declarat oficialii.

„Este important să fim capabili să progresăm şi să aducem răspunsuri concrete”, a declarat un oficial prezidenţial francez reporterilor înaintea conferinţei.

Prim-ministrul libanez Najib Mikati şi miniştrii-cheie implicaţi în eforturile de ajutorare vor veni, dar nici Israelul, al cărui prim-ministru Benjamin Netanyahu a criticat iniţiativa, nici Iranul nu au fost invitaţi.

Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real şi prezentate echidistant, daţi LIKE paginii noastre de Facebook!

Urmărește Mediafax pe Instagram ca să vezi imagini spectaculoase și povești din toată lumea!

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media – ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa [email protected].