UE ajută Moldova cu securitatea cibernetică pe durata alegerilor prezidenţiale. Experţi din opt state membre au fost trimişi la Chişinău

UE ajută Moldova cu securitatea cibernetică pe durata alegerilor prezidenţiale. Experţi din opt state membre au fost trimişi la Chişinău

„Echipa multinaţională de răspuns rapid cibernetic (CRRT) a statelor membre ale UE şi-a încheiat a doua misiune în sprijinul Republicii Moldova (şi a treia din 2022) în timpul primului tur al alegerilor prezidenţiale şi al referendumului privind ancorarea aderării la UE în constituţie. Desfăşurarea vine în urma unei cereri de sprijin din partea Serviciului de Tehnologia Informaţiei şi Securitate Cibernetică din Moldova (STISC). Aceasta a fost cea mai mare misiune CRRT în Moldova până acum, desfăşurată cu două echipe diferite care acoperă o gamă distinctă de sarcini”, se arată în comunicat.

Experţi CRRT din 8 state membre participante (Belgia, Ţările de Jos, Croaţia, România, Polonia, Austria, Letonia şi Lituania) au fost trimişi la Chişinău.

„După familiarizarea cu infrastructura IT, echipele, împreună cu omologii moldoveni, au efectuat evaluări ale vulnerabilităţii (inclusiv evaluări hardware şi teste de penetrare) a diferitelor servicii guvernamentale, au monitorizat situaţia securităţii cibernetice în timpul procesului electoral. Acest sprijin demonstrează angajamentul neclintit al UE de a întări rezilienţa Moldovei, în special pe drumul său către Uniunea Europeană. De asemenea, reflectă efortul nostru colectiv în cadrul Cooperării structurate permanente în apărare (PESCO) de a construi o Europă mai sigură şi mai rezistentă, asigurându-ne că nicio ţară nu este singură în faţa ameninţărilor cibernetice”, mai anunţă reprezentanţii lituanieni ai ministerului.

Echipele UE de răspuns rapid cibernetic rămân angajate să consolideze rezilienţa cibernetică a partenerilor şi sunt deschise pentru o cooperare strânsă în punerea în aplicare a măsurilor preventive, precum şi pentru a ajuta la răspunsul la eventualele incidente cibernetice.

Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real şi prezentate echidistant, daţi LIKE paginii noastre de Facebook!

Urmărește Mediafax pe Instagram ca să vezi imagini spectaculoase și povești din toată lumea!

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media – ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.


Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa [email protected].