Armata israeliană efectuează „lovituri precise” asupra unor ţinte militare din Iran. Explozii la Teheran şi Damasc

Armata israeliană efectuează „lovituri precise” asupra unor ţinte militare din Iran. Explozii la Teheran şi Damasc

UPDATE 04:00 Agenţia de presă siriană SANA raportează că Israelul a atacat mai multe situri militare din sudul şi centrul Siriei.

Au avut loc mai multe explozii în apropiere de capitala Siriei, Damasc.

Loviturile au avut loc simultan cu lansarea de către Israel a unor atacuri asupra Iranului.

SANA relatează că apărarea aeriană siriană a doborât unele dintre rachetele israeliene, iar autorităţile încă evaluează pagubele.

UPDATE 03:30 Oficial israelian pentru NBC: Loviturile nu vizează instalaţiile nucleare sau câmpurile petroliere ale Iranului

Israelul nu atacă instalaţiile nucleare sau câmpurile petroliere iraniene şi se concentrează pe ţinte militare, a declarat un oficial israelian anonim citat de NBC.

„Ţintim lucruri care ne-au ameninţat în trecut sau care ne-ar putea ameninţa în viitor”, a declarat oficialul citat.

Administraţia Biden a îndemnat Israelul să nu atace astfel de ţinte, susţinând în acelaşi timp dreptul Israelului de a răspunde la atacul cu rachete balistice al Iranului.

UPDATE 03:15 Statele Unite nu participă la operaţiunile militare israeliene împotriva Iranului, a declarat un oficial de la Washington.

„Înţelegem că Israelul efectuează lovituri precise asupra unor ţinte militare din Iran ca exerciţiu de autoapărare şi ca răspuns la atacul cu rachete balistice al Iranului împotriva Israelului la 1 octombrie”, a declarat Sean Savett, purtătorul de cuvânt al Consiliului Naţional de Securitate al Casei Albe.

UPDATE 03:00 În timp ce Israelul atacă Iranul, biroul lui Benjamin Netanyahu a publicat o fotografie în care premierul discută cu ministrul apărării Yoav Gallant şi cu generali de rang înalt din IDF în buncărul de sub baza militară Kirya din Tel Aviv.

UPDATE: Casa Albă a fost notificată cu puţin timp înainte ca Israelul să efectueze lovituri aeriene asupra Iranului, relatează Fox News.

ŞTIREA INIŢIALĂ: „Regimul din Iran şi proxy-urile sale din regiune au atacat fără încetare Israelul începând cu 7 octombrie – pe şapte fronturi – inclusiv atacuri directe de pe teritoriul iranian”, afirmă armata.

„Ca orice altă ţară suverană din lume, statul Israel are dreptul şi datoria de a răspunde”, se arată în comunicat.

„Capacităţile defensive şi ofensive sunt complet mobilizate” a adăugat armata israeliană, adăugând că „va face tot ce este necesar pentru a apăra statul Israel şi poporul Israel”.

Cel puţin cinci explozii au fost auzite în apropierea capitalei iraniene Teheran, potrivit presei iraniene.

Atacul armatei israeliene vine pe fondul promisiunilor repetate ale liderilor de la Tel Avid din ultimele zile de a răspunde atacului Iranului, care a lansat 200 de rachete balistice către Israel pe 1 octombrie.

Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real şi prezentate echidistant, daţi LIKE paginii noastre de Facebook!

Urmărește Mediafax pe Instagram ca să vezi imagini spectaculoase și povești din toată lumea!

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media – ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa [email protected].