În lipsa unei strategii de ieşire a Israelului din Gaza, criticii se tem de o invazie permanentă

În lipsa unei strategii de ieşire a Israelului din Gaza, criticii se tem de o invazie permanentă

De la moartea lui Sinwar, în această lună, Eiland face parte dintr-un grup de foşti ofiţeri superiori ai armatei care pune la îndoială strategia guvernului în Gaza, unde, la începutul acestei luni, trupele s-au întors în zone din nord unde fuseseră deja de cel puţin două ori înainte.

În ultimele trei săptămâni, trupele israeliene au desfăşurat operaţiuni în jurul Jabaliei, în nordul Gazei, aceasta fiind a treia oară când au revenit în oraş şi în tabăra sa istorică de refugiaţi, de la începutul războiului, în octombrie 2023.

În locul abordării preferate a armatei israeliene, care constă în acţiuni rapide şi decisive, mulţi foşti oficiali din domeniul securităţii spun că armata riscă să se împotmolească într-o campanie fără sfârşit care necesită o prezenţă permanentă a trupelor.

„Guvernul israelian acţionează în totală opoziţie cu conceptul de securitate al Israelului”, a declarat fostul şef al Comandamentului militar din sud,Yom-Tov Samia.

O parte a operaţiunii a implicat evacuarea a mii de persoane din zonă, într-un efort de a separa civilii de luptătorii Hamas.

Armata susţine că a evacuat aproximativ 45.000 de civili din zona Jabalia şi a ucis sute de militanţi în timpul operaţiunii. Cu toate acestea, armata a fost aspru criticată pentru numărul mare de victime civile raportate şi s-a confruntat cu numeroase solicitări de a trimite mai multe ajutoare pentru a atenua criza umanitară din zonă.

Eiland, fost şef al Consiliului Naţional de Securitate al Israelului, a fost principalul autor al unei propuneri mult discutate, supranumită „planul generalilor”, care ar prevedea ca Israelul să evacueze nordul Gazei de civili înainte de a-i înfometa pe luptătorii Hamas, tăindu-le aprovizionarea cu apă şi alimente.

„Nu ştiu exact ce se întâmplă în Jabalia”, a declarat Eiland. „Dar cred că IDF (Forţele de Apărare ale Israelului) fac ceva care este între cele două alternative, atacul militar obişnuit şi planul meu”, a spus el.

Fără o strategie clară, Israelul riscă să rămână blocat în Gaza în viitorul apropiat, a declarat Ofer Shelah, director al programului de cercetare privind politica de securitate naţională a Israelului la Institutul pentru Studii de Securitate Naţională din Tel Aviv.

„Situaţia Israelului este foarte precară în acest moment. Ne îndreptăm spre o situaţie în care Israelul este considerat conducătorul de facto în Gaza”, a spus el.

Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real şi prezentate echidistant, daţi LIKE paginii noastre de Facebook!

Urmărește Mediafax pe Instagram ca să vezi imagini spectaculoase și povești din toată lumea!

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa [email protected].