Egiptul propune un armistiţiu de două zile în Fâşia Gaza pentru eliberarea a patru ostatici

Egiptul propune un armistiţiu de două zile în Fâşia Gaza pentru eliberarea a patru ostatici

Liderul egiptean Abdel Fattah al-Sisi a făcut acest anunţ în timp ce eforturile de dezamorsare a războiului devastator, care durează de mai bine de un an, au fost reluate în Qatar, cu participarea directorilor CIA şi Mossad, agenţia israeliană de informaţii.

Vorbind alături de preşedintele algerian Abdelmadjid Tebboune în timpul unei conferinţe de presă la Cairo, Sisi a mai spus că discuţiile ar trebui reluate în termen de 10 zile de la punerea în aplicare a încetării temporare a focului în eforturile de a ajunge la una permanentă.

Nu a existat niciun comentariu din partea Israelului sau a Hamas, dar un oficial palestinian apropiat de efortul de mediere a declarat pentru Reuters: „Mă aştept ca Hamas să asculte noile oferte, dar rămâne hotărât că orice acord trebuie să pună capăt războiului şi să scoată forţele israeliene din Gaza”.

Israelul a declarat că războiul nu se poate încheia până când Hamas nu va fi eliminată ca forţă militară şi entitate guvernamentală în Gaza.

SUA, Qatarul şi Egiptul au condus negocierile pentru a pune capăt războiului care a izbucnit după ce luptătorii Hamas au pătruns în sudul Israelului la 7 octombrie anul trecut, omorând 1.200 de persoane şi luând peste 250 de ostatici, conform calculelor israeliene.

Bilanţul victimelor atacului aerian şi terestru de represalii al Israelului în Gaza se apropie de 43.000 de morţi, potrivit autorităţilor sanitare din Gaza, enclava dens populată fiind în ruine.

Un oficial informat cu privire la discuţii a declarat duminică pentru Reuters că negocierile de la Doha vor viza o încetare a focului pe termen scurt şi eliberarea unor ostatici deţinuţi de Hamas în schimbul eliberării de către Israel a prizonierilor palestinieni. Obiectivul, încă evaziv după mai multe încercări de mediere, este de a determina Israelul şi Hamas să accepte o încetare a luptelor pentru mai puţin de o lună, în speranţa că aceasta va duce la o încetare a focului mai permanentă.

Cel puţin 43 dintre cei ucişi duminică în Gaza se aflau în nordul enclavei, unde trupele israeliene au revenit pentru a elimina luptătorii Hamas care, potrivit Israelului, s-au regrupat acolo.

Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real şi prezentate echidistant, daţi LIKE paginii noastre de Facebook!

Urmărește Mediafax pe Instagram ca să vezi imagini spectaculoase și povești din toată lumea!

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media – ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa [email protected].