Oamenii de ştiinţă au creat „buze nemuritoare” în laborator
Pornind de la ţesut de buze donat de pacienţi cu buză despicată sau alte leziuni, cercetătorii au modificat anumite gene pentru a obţine celule care se pot reproduce la nesfârşit, păstrându-şi în acelaşi timp toate caracteristicile naturale.
„Buza este o caracteristică proeminentă a feţei noastre, iar orice deteriorare a acestui ţesut delicat poate fi foarte vizibilă şi dificil de tratat”, explică Dr. Martin Degen, coordonatorul studiului.
Pentru a se asigura că noile celule sunt sigure, oamenii de ştiinţă au făcut mai multe teste. Au verificat stabilitatea genetică, au confirmat că celulele nu dezvoltă caracteristici canceroase, au testat capacitatea de vindecare a rănilor şi au creat modele 3D pentru studierea infecţiilor cu Candida albicans.
Astfel, în viitor, medicii ar putea testa noi tratamente pentru leziunile buzelor, dezvolta terapii personalizate, studia mai eficient procesul de vindecare şi găsi soluţii mai bune pentru infecţii.
Cercetarea a apărut în Frontiers in Cell and Developmental Biology.
Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real şi prezentate echidistant, daţi LIKE paginii noastre de Facebook!
Urmărește Mediafax pe Instagram ca să vezi imagini spectaculoase și povești din toată lumea!
Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa [email protected].