Atenţie: Pilonul II de pensii private, unde au banii 8,2 milioane de români, are un minus de 2 mld lei, adică 400 mil. euro, în săptămâna şoc după turul întâi la prezidenţiale
♦ Potenţialul unui episod de euroscepticism a speriat investitorii, atât români, cât şi străini l Incertitudinea generată de alegeri şi anxietatea instalată în societate cu privire la riscul unei schimbări de direcţie a României au adus scăderi atât pe piaţa titlurilor de stat româneşti, cât şi pe Bursa de la Bucureşti, iar Pilonul II nu este imun la această volatilitate ♦ Pilonul II a mai avut scăderi abrupte în ultima perioadă, pe care le-a recuperat după normalizarea condiţiilor de piaţă.
Pilonul II de pensii private, acolo unde 8,2 milioane de români au economiile de bătrâneţe, a scăzut cu 2 miliarde de lei (400 mil. euro) săptămâna trecută în contextul în care surpriza-şoc a primului tur al alegerilor a pus presiune pe obligaţiuni şi a dus la scăderea Bursei de Valori, cele două mari active în care investesc fondurile.
Cu alte cuvinte, un minus de 250 de lei pe medie pentru fiecare participant ca urmare a faptului că incertitudinea iscată de ascensiunea surpriză a unui candidat care nu era nici măcar în top 5 în sondaje, cu orientări proruse, idei şi discurs incoerente şi controversate, a creat un val de vânzare a activelor româneşti, arată calculele realizate de Ziarul Financiar de la ASF.
„În contextul incertitudinii extrem de ridicate cauzate de procesul electoral, investitorii au început să iasă de pe activele româneşti. Ca urmare, atât acţiunile, cât şi obligaţiunile au pierdut din valoare. Potenţialul unui episod de euroscepticism a speriat investitorii, atât români, cât şi străini“, spune Adrian Codirlaşu, preşedinte al CFA România, organizaţia profesioniştilor în investiţii din România.
Într-un asemenea scenariu, activele româneşti au potenţialul de a pierde valoare în viitor, în contextul în care istoria ne arată că economiile care au implementat politici economice eurosceptice au avut de pierdut (exemple: Marea Britanie, Ungaria), continuă el.
Bursa de la Bucureşti a scăzut cu 6% săptămâna trecută, echivalentul a 10 mld. lei, în timp ce randamentele titlurilor de stat, sub presiunea vânzării, au atins şi un maxim din 2023 încoace, ceea ce s-a reflectat negativ pe valoarea obligaţiunilor, întrucât investitorii au incorporat un risc suplimentar: un candidat anti-NATO, anti-UE şi cu simpatii legionare şi discurs pro-Rusia care a bătut de pe TikTok întreaga structură a partidelor.
Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real şi prezentate echidistant, daţi LIKE paginii noastre de Facebook!
Urmărește Mediafax pe Instagram ca să vezi imagini spectaculoase și povești din toată lumea!
Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa [email protected].