Cum a colapsat armata lui Assad în Siria: recruţi demoralizaţi, aliaţi absenţi

Cum a colapsat armata lui Assad în Siria: recruţi demoralizaţi, aliaţi absenţi

Dintre cei doi recruţi care îl însoţeau pe Farhan al-Khouli, unul era considerat de superiorii săi inapt din punct de vedere mintal şi nu i se putea încredinţa o armă, a spus Khouli.

Ani de zile, rebelii islamişti din Hayat Tahrir al-Sham au stat în spatele liniei frontului din apropiere, războiul civil sirian fiind îngheţat. Dar miercuri, 27 noiembrie, comandantul lui Khouli – aflat la un alt post în spatele liniei frontului – l-a sunat pe telefonul mobil pentru a-i spune că un convoi rebel se îndreaptă spre el. Ofiţerul i-a spus că unitatea trebuie să rămână pe poziţii şi să lupte.

În schimb, Khouli şi-a pus telefonul pe modul avion, s-a îmbrăcat în haine civile, şi-a aruncat puşca şi a fugit, scrie Reuters. În timp ce mergea pe drumul de întoarcere spre sud, alte grupuri de soldaţi îşi abandonau şi ele posturile.

„M-am uitat înapoi şi i-am văzut pe toţi mergând în spatele meu. Când au văzut o persoană fugind, toată lumea a început să arunce armele şi să fugă”, a declarat el pentru Reuters săptămâna aceasta în Damasc, unde şi-a găsit de lucru la un grajd de cai.

În mai puţin de două săptămâni, rebelii au pătruns în capitala Damasc, răsturnându-l pe fostul preşedinte Bashar al-Assad, în timp ce armata sa pur şi simplu s-a topit. Răsturnarea regimului a pus capăt brusc unui conflict de 13 ani care a ucis sute de mii de oameni.

Reuters a vorbit cu mai multe surse, inclusiv doi dezertori din armata siriană, trei ofiţeri sirieni de rang înalt, doi comandanţi de miliţie irakieni care lucrează cu armata siriană, o sursă de securitate siriană şi o sursă familiarizată cu gândirea grupării libaneze Hezbollah, unul dintre principalii aliaţi militari ai lui Assad. Sursele, împreună cu documentele de informaţii pe care Reuters le-a găsit într-un birou militar abandonat din capitală, au conturat o imagine detaliată a modului în care armata lui Assad, cândva temută, a fost părăsită de demoralizarea trupelor, de dependenţa puternică de aliaţii străini, în special pentru structura de comandă, şi de furia crescândă în rândurile soldaţilor faţă de corupţia generalizată.

Majoritatea surselor au cerut să nu fie numite deoarece nu au fost autorizate să vorbească cu presa sau se tem de represalii.

De la începutul războiului în 2011, comandamentul armatei lui Assad a ajuns să depindă de forţele aliate iraniene şi libaneze şi irakiene finanţate de Iran pentru a furniza cele mai bune unităţi de luptă din Siria, au declarat toate sursele de rang înalt.

În mod esenţial, o mare parte din structura de comandă operaţională a armatei siriene a fost condusă de consilieri militari iranieni şi de aliaţii lor din miliţie, au afirmat acestea.

Dar mulţi dintre consilierii militari iranieni au plecat în această primăvară, după loviturile aeriene israeliene asupra Damascului, iar restul au plecat săptămâna trecută, au declarat comandanţii miliţiilor irakiene, care au lucrat alături de ei.

Luptătorii şi comandanţii Hezbollah plecaseră deja în cea mai mare parte în octombrie pentru a se concentra pe escaladarea războiului din Liban cu Israelul, a declarat sursa familiarizată cu gândirea Hezbollah.

Centrul central de comandă şi control al armatei siriene nu mai funcţiona bine după plecarea ofiţerilor iranieni şi Hezbollah, iar armata nu avea o strategie de apărare, în special pentru al doilea oraş al Siriei, Alep, au declarat un colonel sirian, două surse de securitate siriene şi o sursă de securitate libaneză familiarizată cu armata siriană.

În schimb, rebelii din nord-vest, pe hârtie mult mai slabi numeric decât armata, au petrecut ani de zile consolidându-se în cadrul unei singure camere de operaţiuni care le coordona grupurile şi unităţile în luptă, a declarat un raport al International Crisis Group după căderea oraşului Alep.

Reuters nu a fost în măsură să contacteze un reprezentant actual al forţelor armate. Noua cea mai puternică figură din Siria, şeful HTS Ahmad al-Sharaa, a declarat miercuri pentru Reuters că va dizolva forţele de securitate siriene. Misiunea Iranului la Naţiunile Unite, miliţiile irakiene şi Hezbollah nu au răspuns solicitărilor de comentarii.

Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real şi prezentate echidistant, daţi LIKE paginii noastre de Facebook!

Urmărește Mediafax pe Instagram ca să vezi imagini spectaculoase și povești din toată lumea!

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media – ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa [email protected].