Cercetătorii studiază dacă oamenii şi câinii lor sunt cu adevărat „pe aceeaşi lungime de undă”
Aproximativ 40 de câini de companie, de la terrieri tibetani până la newfoundlandezi, participă la studiu purtând un echipament special pentru înregistrarea undelor cerebrale.
Cercetătorii folosesc electroencefalograma (EEG), o tehnică neinvazivă şi nedureroasă, pentru a măsura activitatea creierului atât la om, cât şi la animal.
Tehnica presupune: Pentru oameni: o cască specială cu 32 de electrozi, iar pentru câini: 10 electrozi fixaţi cu o pastă inofensivă şi o bandă elastică pentru siguranţă.
În timpul experimentului, stăpânii trebuie să-şi schimbe atenţia între interacţiunea cu câinele, privitul la telefon, conversaţia cu un cercetător şi mângâierea unei jucării de pluş.
Dr. Valdas Noreika de la Queen Mary, Universitatea din Londra, spune că ideea a venit din studii similare făcute cu mame şi bebeluşi, unde s-a observat o astfel de sincronizare. Legătura emoţională dintre oameni şi câini are rădăcini adânci – arheologii au descoperit rămăşiţele unui căţeluş îngropat alături de un bărbat şi o femeie în urmă cu 14.000 de ani în Germania.
Dacă rezultatele vor fi pozitive, descoperirea ar putea ajuta la identificarea persoanelor care ar beneficia cel mai mult de terapia cu animale şi ar deschide noi perspective asupra comunicării între specii.
Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real şi prezentate echidistant, daţi LIKE paginii noastre de Facebook!
Urmărește Mediafax pe Instagram ca să vezi imagini spectaculoase și povești din toată lumea!
Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa [email protected].