Se modifică harta lumii? Un teritoriu uriaş şi-ar putea declara independenţa. Donald Trump a vorbit despre cumpărarea insulei

Se modifică harta lumii? Un teritoriu uriaş şi-ar putea declara independenţa. Donald Trump a vorbit despre cumpărarea insulei

Groenlanda, cea mai mare insulă din lume, cu o suprafaţă de peste 2,1 milioane de kikometri pătraţi şi o populaţie de aproximativ 60.000 de locuitori, a fost o colonie daneză până când a devenit autonomă, cu propriul său parlament, în 1979. Groenlanda rămâne un teritoriu al Danemarcei, Copenhaga exercitând controlul asupra politicii sale externe şi de apărare, relatează Politico.

„Acum este timpul să facem următorul pas pentru ţara noastră”, a declarat prim-ministrul Groenlandei, Múte Egede.

„Ca şi alte ţări din lume, trebuie să depunem eforturi pentru a elimina obstacolele din calea cooperării – pe care le putem descrie ca fiind lanţurile erei coloniale – şi să mergem mai departe”, a adăugat el.

Apelul vine după ce preşedintele ales al Statelor Unite, Donald Trump, a sugerat încă o dată cumpărarea Groenlandei, numind achiziţia teritoriului arctic de către SUA o „necesitate absolută”.

Egede, care conduce Groenlanda din 2021 şi face parte din partidul pro-independenţă Comunitatea Poporului (IA), a declarat că relaţiile Danemarcei cu Groenlanda nu au creat „egalitate deplină” şi că insula merită să se reprezinte pe scena mondială.

„Cooperarea noastră cu alte ţări şi relaţiile noastre comerciale nu pot continua să se desfăşoare doar prin intermediul Danemarcei”, a spus el.

În conformitate cu un acord încheiat în 2009 cu Danemarca, Groenlanda îşi poate declara independenţa numai în urma unui referendum. Egede a părut să facă aluzie la organizarea unui referendum în paralel cu viitoarele alegeri parlamentare din aprilie.

„Au început deja lucrările privind crearea cadrului pentru Groenlanda ca stat independent”, a declarat el. „Este necesar să se facă paşi importanţi … Perioada electorală viitoare trebuie, împreună cu cetăţenii, să creeze aceşti noi paşi”.

Gândurile imperialiste ale lui Trump au atras un reproş dur din partea lui Egede, care a declarat că Groenlanda „nu este de vânzare”. În 2019, prim-ministrul danez Mette Frederiksen a calificat oferta SUA drept „absurdă”.

În ciuda bogatelor sale resurse minerale, Groenlanda se bazează pe Copenhaga pentru asistenţă financiară semnificativă, primind o subvenţie anuală de aproximativ 500 de milioane de euro.

Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real şi prezentate echidistant, daţi LIKE paginii noastre de Facebook!

Urmărește Mediafax pe Instagram ca să vezi imagini spectaculoase și povești din toată lumea!

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media – ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa [email protected].