Stresul grupurilor WhatsApp. Sfaturi practice pentru un chat mai relaxat
Conform unui studiu recent realizat de Secure Data Recovery, 42% dintre americani văd participarea în grupurile WhatsApp ca pe o muncă suplimentară, iar 66% se simt copleşiţi de numărul mare de mesaje primite, conform TF1 Info.
În Franţa, situaţia este similară. Un sondaj Ifop din 2023 arată că 57% dintre francezi folosesc activ aplicaţia, majoritatea (41%) fiind membri în 2-4 grupuri. Părinţii sunt cei mai afectaţi de această situaţie, 73% dintre ei declarându-se deranjaţi de volumul mesajelor din grupurile şcolare.
Presiunea socială joacă un rol important în acest fenomen. Mai mult de jumătate dintre părinţi se simt obligaţi să participe la discuţii pentru a nu fi consideraţi „părinţi răi”.
Psihologul clinician Veronica Olivieri-Daniel explică: „retragerea dintr-un grup WhatsApp înseamnă să nu mai existăm în acest univers social abstract. Dacă nu răspundem, dacă nu participăm, nu vom mai fi invitaţi”.
Specialiştii recomandă câteva soluţii pentru gestionarea mai eficientă a acestor grupuri: dezactivarea notificărilor (74% dintre părinţi folosesc deja această opţiune), reducerea dimensiunii grupurilor la 2-3 persoane pentru conversaţii mai uşor de urmărit şi părăsirea grupurilor care nu sunt esenţiale.
„Răspundeţi eficient – când intraţi într-o discuţie în desfăşurare, concentraţi-vă doar pe întrebarea sau subiectul principal, evitând conversaţiile secundare care consumă timp”, recomandă aceştia.
Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real şi prezentate echidistant, daţi LIKE paginii noastre de Facebook!
Urmărește Mediafax pe Instagram ca să vezi imagini spectaculoase și povești din toată lumea!
Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa [email protected].