Rusia a început războiul cu o blocadă a porturilor ucrainene la Marea Neagră, dar acum situaţia s-a inversat
Ministerul rus al Apărării a revendicat un atac cu drone asupra teritoriului rusesc, a Crimeei ocupate temporar şi a apelor Mării Negre şi a Mării Azov, afirmând că 45 de drone ar fi fost doborâte.
„Forţele de apărare aeriană au interceptat şi distrus 85 de vehicule aeriene fără pilot ucrainene în noaptea trecută”. Potrivit Ministerului rus al Apărării, 31 de UAV-uri au fost distruse deasupra apelor Mării Negre şi 14 deasupra Mării Azov.
Rusia nu a reuşit să debarce în zona Odesa şi a pierdut mare parte din Flota rusă la Marea Neagră, aşa că a fost forţată să mute toate navele mari în porturi îndepărtate.
Ucraina a reuşit să alunge toate navele ruseşti din nordul Mării Negre, folosind drone aeriene, drone maritime şi rachete. Ucraina atacă regulat porturile maritime şi mai nou a montat pe dronele maritime sisteme de rachete antiaeriene.
Modul de ducere a războiului în Marea Neagră este studiat la Institutul Naval al SUA, conform unui articol.
Leo Daugherty, istoric la Comandamentul de Cadeţi al Forţelor Terestre, Fort Knox, Kentucky, a declarat pentru USNI News că Moscova a pierdut aproximativ o treime din flota sa în Marea Neagră de la începutul războiului în februarie 2022. Înainte de invazie, număra 40 de nave de război de suprafaţă (de la crucişătoare la corvete şi nave auxiliare) şi şapte submarine. Cel puţin 15 nave de război ruseşti au fost scufundate sau grav avariate în război, spun rapoartele de presă şi serviciile de informaţii ucrainene. Atacurile au venit de la rachete de croazieră, la care marina rusă ar fi trebuit să se aştepte, şi de la drone maritime avansate extrem de manevrabile.
Mai multe nave de suprafaţă ale flotei ruse şi două submarine operează în estul Mediteranei şi au scăpat de atac, dar au fost nevoite să părăsească portul Tartus din Siria, după căderea regimului Assad, poziţionarea lor viitoare fiind incertă la acest moment.
În acest moment, Ucraina, care se confruntă în lupte terestre dure împotriva ruşilor, deţine un avantaj în războiul maritim cu drone. Samuel Bendett, consilier CNA pentru strategie, politică, planuri şi programe, a declarat că într-un domeniu precum autonomia dronelor, ucrainenii „vor ajunge probabil acolo înaintea ruşilor şi, eventual, a altor armate din întreaga lume”.
Rusia a fost nevoită să mute trei submarine din clasa Kilo, două fregate cu rachete ghidate, cinci nave mari de debarcare şi alte nave la Novorossiysk, unul dintre cele mai importante porturi de export de petrol şi cereale ale Rusiei.
„Sevastopolul nu mai este un port sigur, iar navele înarmate cu Kalibr nu mai pot lansa rachete de croazieră din apropiere”, a raportat Wavell Room, un site de comentarii de apărare şi securitate cu sediul în Marea Britanie.
Succesul atacurilor asimetrice a cauzat, de asemenea, schimbarea majoră a rolului de război al flotei ruse către apărarea activă, nu ofensivă. Orice planuri ale Kremlinului pentru atacuri amfibii asupra porturilor ucrainene, cum ar fi Odesa, în Marea Neagră sau Azov au fost abandonate atunci când navele de debarcare ale flotei au devenit ţinte.
Ucraina a reuşit să schimbe cursul războiului în Marea Neagră şi a salvat economia prin deschiderea porturilor pentru exportul de cereale şi importurile de materiale necesare rezistenţei împotriva agresiunii Rusiei.
Sunt lecţii învăţate importante care ar putea fi folosite şi de Forţele Navale ale României, în condiţiile în care marinarii români nu au primit nicio navă nouă sau modernizată, iar astfel de procese anunţate de Ministerul Apărării Naţionale vor dura ani buni până nave noi vor fi construite şi înarmate.
Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real şi prezentate echidistant, daţi LIKE paginii noastre de Facebook!
Urmărește Mediafax pe Instagram ca să vezi imagini spectaculoase și povești din toată lumea!
Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media – ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.
Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa [email protected].