Poliţia explică pas cu pas cum funcţionează înşelătoria „Votează pentru Adeline”
Schema începe cu un mesaj aparent inofensiv: „Bună! Te rog să o votezi pe Adeline în acest sondaj. Este fiica prietenei mele, iar premiul este o bursă pentru studii în Franţa. Mulţumesc mult!”, urmat de un link.
Când victima accesează link-ul, este direcţionată către o pagină web care pare a fi a aplicaţiei de mesagerie. Aici începe adevărata înşelătorie: infractorii au pregătit deja terenul, încercând să conecteze contul victimei pe propriile dispozitive.
Pentru a finaliza această conectare, au nevoie doar de un cod PIN din 8 caractere pe care victima trebuie să-l introducă, crezând că participă la un sondaj.
Odată ce victima introduce codul, infractorii preiau controlul contului şi încep să ceară bani împrumut de la contactele acesteia. Pentru a face schema mai credibilă, ei oferă diverse scuze când sunt întrebaţi de ce banii trebuie trimişi către un cont bancar pe alt nume, pretinzând că contul personal este blocat.
Poliţia avertizează că aceşti infractori nu doar că cer bani, dar pot accesa toate conversaţiile private ale victimei, obţinând astfel informaţii personale şi financiare sensibile.
Pentru a evita să cădeţi victimă acestei înşelătorii, Poliţia recomandă să nu accesaţi niciodată link-uri nesolicitate, chiar dacă par a veni de la prieteni, şi să verificaţi întotdeauna prin alte mijloace (de exemplu, telefonic) autenticitatea unor astfel de cereri.
Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real şi prezentate echidistant, daţi LIKE paginii noastre de Facebook!
Urmărește Mediafax pe Instagram ca să vezi imagini spectaculoase și povești din toată lumea!
Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa [email protected].