România va avea prima hartă a riscului seismic împărţită pe localităţi
„Nu a existat niciodată o defalcare pe localităţi, pe unităţi administrative teritoriale”, a explicat ministrul la Digi 24.
Harta va fi interactivă şi va ajuta atât locuitorii să ştie în ce zonă stau, cât şi autorităţile locale să acceseze fonduri pentru consolidări.
Aproximativ două treimi din localităţile României vor avea acces la finanţare 100% de la stat pentru consolidarea clădirilor aflate în zone cu acceleraţie seismică peste 0,15 g.
„Zona Vrancea, de exemplu, e la 0,40 g”, a precizat Cseke.
Ministerul Dezvoltării oferă mai multe programe de finanţare pentru consolidarea clădirilor publice, şcolilor şi spitalelor, plus a blocurilor de locuinţe. Pentru accesarea fondurilor, asociaţiile de proprietari trebuie să contacteze primăria pentru expertizarea seismică a clădirii.
„Nu vreau să speriu pe nimeni, dar cred că nu spun o noutate – la un moment dat se va întâmpla. Important este să ne găsească cât mai pregătiţi”, a avertizat ministrul, amintind că „Bucureştiul este printre primele 10 capitale la expunere seismică la nivel mondial”.
Anul trecut, programul de consolidări a avut o execuţie de aproximativ 70 de milioane de lei, dar ministrul spune că „potenţialul este mult mai mare” şi anticipează un buget crescut pentru anul acesta.
Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real şi prezentate echidistant, daţi LIKE paginii noastre de Facebook!
Urmărește Mediafax pe Instagram ca să vezi imagini spectaculoase și povești din toată lumea!
Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa [email protected].