Solicitarea SUA ca firmele franceze să se conformeze decretului lui Trump anti-diversitate a provocat un val de proteste: o „ingerință inacceptabilă”

Sindicatul patronal francez a reacționat, considerând cerințele SUA „o aberație inadmisibilă”, iar ministrul francez pentru comerțul extern condamnă solicitarea ambasadei americane drept o „ingerință inacceptabilă”, a relatat luni cotidianul Le Monde.
Această tentativă de preluare morală, lansată de Statele Unite asupra companiilor franceze, nu este una nouă, precizează Le Monde, indicând sancțiunea primită de BNP Paribas în 2014, când banca franceză a plătit o amendă de 6,5 miliarde de euro, care „au umplut visteria instituțiilor din țara dolarului”. Banca a fost amendată pentru că a operat în Sudan, Iran și Cuba, în ciuda sancțiunilor impuse de americani.
„Sunt valorile noii administrații americane, nu ale noastre!”
Patrice Martin, președintele MEDEF, unul din cele mai mari sindicate patronale din Franța, spune despre aceste cereri ale americanilor că sunt o „aberație inadmisibilă”.
La rândul său, Sophie Primas, ministrul francez pentru comerț extern, a dat asigurări că „Franța și Europa își vor apăra companiile și consumatorii, dar și valorile acestora”, condamnând cerințele transmise prin ambasada SUA ca fiind o „ingerință inacceptabilă”.
Solicitările ambasadei americane „reflectă valorile noii administrații americane. Nu sunt ale noastre”, a reacționat cabinetul lui Eric Lombard, ministrul economiei și finanțelor.
Franța a denunțat condițiile puse companiilor franceze de ambasada SUA la Paris, prin care firmelor li se cere să respecte „politica antidiversitate” a lui Trump și să demonstreze că nu realizează programe de promovare a diversității, echității și incluziunii care încalcă legile federale americane, sub amenințarea că nu vor putea colabora altfel cu guvernul american.
„Unchiul Sam se află de partea greșită a istoriei”
Potrivit textului scrisorii, companiile franceze au fost informate că „decretul 14 173”, adoptat de Donald Trump pentru a pune capăt programelor care promovează egalitatea de șanse în SUA, „se aplică obligatoriu și tuturor furnizorilor și prestatorilor pentru guvernul american”.
Analiștii sursei citate arată că ”aceste lecții de corectitudine ale SUA au constituit mult timp un excelent business pentru America, mai ales când putea susține că reprezintă tabăra binelui în fața corupătorilor și profitorilor de război. Dar, de data aceasta, Unchiul Sam se află de partea greșită a istoriei, declarând ilegale politicile de diversitate, echitate și incluziune, bazate pe discriminarea pozitivă. Trump apără o viziune învechită, pe care vrea acum să ne-o impună, la fel cum multinaționalele noastre interzic furnizorilor lor munca copiilor.”