Tinerii turci conduc protestele împotriva lui Erdogan. Noua generație își dorește schimbare

Manifestațiile au izbucnit după ce primarul Istanbulului, Ekrem Imamoglu – o figură populară a opoziției – a fost arestat preventiv sub acuzații de corupție. Spre deosebire de generațiile mai în vârstă, care își amintesc represiunea dură de la protestele anti-guvernamentale din 2013 din Parcul Gezi, tinerii de azi spun că nu se lasă descurajați de riscuri.
„Cred că, fiind crescuți sub un singur regim, suntem o generație care caută schimbarea, care vrea dovezi că trăiește într-o democrație,” a declarat Yezan Atesyan, student în vârstă de 20 de ani la Universitatea Tehnică din Orientul Mijlociu (METU).
„Ideea unei puteri care durează la nesfârșit ne sperie.”
Sute de mii de cetățeni din întreaga Turcie au răspuns apelurilor opoziției la proteste de când Imamoglu a fost reținut săptămâna trecută.
Manifestațiile au fost în mare parte pașnice, însă peste 2.000 de persoane au fost arestate.
Partidul Popular Republican (CHP), principala forță de opoziție, alături de alte partide, organizații pentru drepturile omului și unele state occidentale au declarat că dosarul împotriva lui Imamoglu este o acțiune politizată menită să elimine un posibil contracandidat serios pentru Erdogan.
Guvernul neagă orice influență asupra justiției și susține că instanțele sunt independente.
Studenți din întreaga țară s-au mobilizat, confruntându-se cu blocaje ale poliției și tunuri cu apă. Imagini aeriene filmate cu drona la METU surprind ciocniri între protestatari și forțele de securitate.
Atesyan afirmă că represiunea vizează întreaga societate: „Nu e vorba doar de minorități, nu doar de femei, nu doar de comunitatea LGBT – este împotriva tuturor.”
Dincolo de frustrările politice, dificultățile economice alimentează nemulțumirea. Inflația ridicată și șomajul îi fac pe mulți tineri să simtă că viitorul le scapă printre degete.
„Am absolvit în 2024, dar nu-mi găsesc un loc de muncă, iar familia mea se confruntă cu mari greutăți financiare,” a spus Duygu, o protestatară de 25 de ani prezentă la un miting al opoziției din Istanbul.
Ea se teme pentru siguranța sa, dar și pentru a prietenilor: „Unii dintre ei au fost deja arestați.”
Îngrijorările legate de reacția statului cresc: „Nu vreau să-mi arăt fața pentru că poliția ar putea veni după mine,” a declarat Duygu, care poartă mască în timpul protestelor. „Dacă s-ar întâmpla asta, ar fi o lovitură devastatoare pentru familia mea.”
În ciuda riscurilor, manifestanții rămân hotărâți.
„Simțim că aceasta este ultima noastră șansă. Dacă nu reușim, mulți dintre noi vor fi nevoiți să părăsească Turcia”, a spus Atesyan.
Guvernul respinge protestele ca fiind motivate politic, însă mișcarea condusă de tineri indică o prăpastie tot mai adâncă în societatea turcă.
„Imamoglu reprezintă speranța. Posibilitatea unei schimbări reale,” a mai spus Atesyan.
Pe măsură ce protestele continuă, tinerii turci insistă că revendicările lor sunt simple: democrație, responsabilitate și un viitor pentru care merită să rămână.