Rusia afirmă că nu poate accepta propunerile SUA privind Ucraina „în forma actuală”

Rusia afirmă că nu poate accepta propunerile SUA privind Ucraina „în forma actuală”

Declarațiile ministrului adjunct de externe Serghei Riabkov indică faptul că Moscova și Washingtonul nu au reușit până acum să depășească divergențele pe care președintele Vladimir Putin le-a subliniat în urmă cu peste două săptămâni, când a spus că propunerile americane necesită revizuiri, transmite Reuters.

Aceste comentarii vin în contextul în care președintele american Donald Trump pare din ce în ce mai nerăbdător cu ceea ce a sugerat a fi tergiversări din partea Moscovei în privința unui acord mai amplu.

Trump a declarat în ultimele zile că este „foarte supărat” pe Putin și a vorbit despre posibilitatea de a impune sancțiuni țărilor care cumpără petrol rusesc, dacă va considera că Moscova blochează un acord.

Riabkov, expert în relațiile ruso-americane, a spus că Moscova nu este încă în măsură să avanseze către un acord.

Ce motiv invocă Moscova

„Luăm foarte în serios modelele și soluțiile propuse de americani, dar nu le putem accepta pe toate în forma actuală,” a declarat Riabkov, citat de presa de stat într-un interviu acordat revistei ruse Afaceri Internaționale, publicat marți.

„Din câte putem vedea, în ele nu există loc pentru principala noastră cerere, și anume soluționarea problemelor legate de cauzele reale ale acestui conflict. Ea lipsește complet, iar acest lucru trebuie corectat.”

Putin a declarat că dorește ca Ucraina să renunțe la ambiția de a adera la NATO, ca Rusia să controleze în totalitate cele patru regiuni ucrainene pe care le-a revendicat, și ca armata ucraineană să fie redusă ca dimensiune. Kievul consideră aceste cereri drept o capitulare forțată.

Întrebat despre recentele declarații ale lui Trump privind dorința sa ca Putin să încheie un acord privind Ucraina, purtătorul de cuvânt al Kremlinului, Dmitri Peskov, a declarat marți că Moscova „își continuă contactele cu partea americană”.

„Este un subiect foarte complex. Substanța pe care o discutăm, legată de soluționarea conflictului din Ucraina, este extrem de complicată. Este nevoie de un efort suplimentar considerabil.”

Înainte de weekend, Trump adoptase o poziție mai conciliantă față de Rusia, ceea ce a provocat îngrijorări în rândul aliaților occidentali, în contextul în care încerca să medieze încheierea conflictului din Ucraina, aflat acum în al patrulea an.

Însă în ultimele zile, și în urma presiunilor venite din partea unor lideri europeni – cum ar fi președintele Finlandei – care i-au cerut să tragă Rusia la răspundere, Trump a adoptat un ton mai dur.