XTB: Tesla și-a publicat rezultatele. Cifrele sunt catastrofale, puține aspecte pozitive

Recent, câteva dintre cele mai mari și mai populare companii și-au publicat rezultatele financiare – printre ele și Tesla condusă de Elon Musk. Deși există opinii potrivit cărora Tesla nu ar mai fi doar un producător auto, compania rămâne relevantă, în primul rând, ca jucător din industria automobilelor.
Iată care sunt, potrivit analiștilor XTB, cele mai interesante 5 lucruri care au reieșit din raportarea Tesla pentru acest trimestru.
1. Cifre catastrofale
Veniturile Tesla au scăzut cu 9%, iar cele din segmentul de mașini au fost mai mici cu până la 20%. Profitul net al companiei a scăzut și el cu 71%, la 409 milioane de dolari, cu marje de 2%, ceea ce este la kilometri distanță nu numai de companiile de tehnologie, ci și semnificativ mai puțin decât profitul companiilor obișnuite din acest segment.
Interesant este faptul că Tesla a câștigat aproximativ 600 de milioane de dolari din creditele de reglementare pentru emisii, pe care le vinde altor producători auto, și alte 400 de milioane de dolari din dobânzile la numerar. Fără aceste două elemente, Tesla pierde, de fapt, bani.
Pentru comparație, profitul Tesla a fost de 1,4 miliarde de dolari în 2024 și de 2,1 miliarde de dolari în urmă cu un trimestru, deci aceasta este o scădere cu adevărat importantă, cauzată de diminuarea cererii și de discounturi substanțiale, punctează analiștii XTB. Vânzările de mașini ale Tesla au fost chiar cele mai reduse din 2021.
2. Segmentul energetic
Poate că singurul aspect pozitiv regăsit în rezultatele prezentate a fost segmentul energetic al Tesla. Deși reprezintă doar o mică parte din vânzările totale de 19 miliarde dolari ( 2,7 miliarde dolari), acesta a crescut cu 67%, amortizând scăderea globală a vânzărilor. Cu toate acestea, tranzacțiile au fost comparate cu o bază relativ scăzută anul trecut, datorită căreia creșterea procentuală este ridicată. În primul trimestru al anului 2024, vânzările de energie au fost de 1,6 miliarde, dar în trimestrele următoare au sărit până la 3 miliarde dolari și de atunci, practic, au stagnat. În trimestrul al treilea acestea au atins 2,4 miliarde, în al patrulea 2,7 miliarde dolari.
3. Războaiele comerciale ar putea afecta Tesla
Tensiunea din domeniul comerțului mondial este „dureroasă” pentru majoritatea companiilor, iar Tesla nu este o excepție. Deși asamblează mașini pentru piața americană în SUA și ar trebui să fie cel mai puțin amenințată companie auto care are afaceri în această piață, ea importă aproximativ 20% din componente din Mexic. În aceste condiții, tarifele ar putea scumpi unele piese și, prin urmare, mașinile. Acesta este și motivul pentru care compania a menționat războaiele comerciale în raportul său ca fiind unul dintre riscurile care o împiedică să estimeze cu exactitate cum se va descurca, iar Elon Musk spune că a avut o opinie opusă în această privință pentru o lungă perioadă de timp.
Cu toate acestea, un război comercial este un risc mult mai mare pentru segmentul energetic al companiei, menționat anterior. China este responsabilă pentru 84% din bateriile litiu-ion din lume, pe care Tesla le utilizează în produsele sale, în timp ce doar 5% sunt produse în SUA. Cu toate că se încearcă o creștere a independenței și în acest domeniu, tranziția va dura ceva timp, iar bateriile americane vor fi întotdeauna mai scumpe decât cele chinezești, subliniază analiștii XTB.
4. Taxiuri robot, modele ieftine, Optimus și AI
Rezultatele au inclus, în mod tradițional, discuții despre viitor și proiecte care sunt menite să facă din Tesla mai mult decât o compania auto obișnuită. Elon Musk spune că primele 10 până la 20 de robo-taxi vor fi operaționale în această vară în zone din SUA unde activează deja companii concurente precum Waymo, de la Google. Totuși, aceasta se bazează pe senzori și radare mai scumpe, în timp ce abordarea Tesla se bazează pe camere mai simple și pe o putere de calcul ridicată.
Potrivit lui Elon Musk, roboții Optimus urmează, de asemenea, să înceapă să lucreze în fabricile Tesla pe scară mai largă în acest an. Tesla dorește să înceapă să producă un model mai ieftin, cu un preț de aproximativ 25.000 de dolari, în prima jumătate a anului, ceea ce ar trebui să ajute la creșterea vânzărilor.
Toate aceste lucruri vor fi conectate prin inteligență artificială, datorită căreia vor învăța unele de la altele și vor oferi anumite avantaje față de concurență, iar în teorie, acest lucru va ajuta ulterior compania să își crească profitabilitatea.
5. Musk se va concentra mai mult pe companie
Cel mai interesant factor, care a salvat în cele din urmă rezultatele, a fost probabil însuși Elon Musk. Acesta a fost foarte implicat politic alături de Donald Trump în ultimele luni fiind, de asemenea, principala interfață a biroului DOGE, care ar fi trebuit să scadă cheltuielile guvernamentale și să înceapă să economisească.
Musk și Trump spun că DOGE a fost un succes, dar realitatea este că pierderile guvernamentale sunt chiar mai mari decât în anii precedenți și că DOGE nici măcar nu a atins elementele cu adevărat importante, reducând doar consumurile mici și nesemnificative. Totuși, Musk vrea să se dedice din ce în ce mai puțin acestui birou și să petreacă mai mult timp cu Tesla și celelalte companii pe care le conduce, arată analiștii XTB.