Războiul din Ucraina, ziua 1157. Witkoff sosește la Moscova pentru noi discuții cu Putin/Boris Johnson critică planul de pace al lui Trump

Trump susține că Crimeea „va rămâne cu Rusia” și dă vina pe Ucraina pentru război
Donald Trump a reiterat pe 25 aprilie că, în opinia sa, dorința Ucrainei de a adera la NATO a fost un factor declanșator al invaziei Rusiei. Într-un interviu pentru revista TIME, Trump a spus că Crimeea „va rămâne cu Rusia”, adăugând că toată lumea, inclusiv președintele Zelenski, înțelege acest lucru.
Comentariile vin pe fondul eforturilor administrației Trump de a negocia un acord de pace între Rusia și Ucraina, propunând recunoașterea anexării Crimeei și interdicția aderării Ucrainei la NATO.
Afirmațiile lui Trump, care contrazic un consens bipartizan din SUA și dreptul internațional, au fost respinse de Ucraina. Volodimir Zelenski a declarat că nu va accepta nicio concesie teritorială, subliniind că Crimeea este parte a Ucrainei.
Președinții Comisiilor pentru Afaceri Externe din Europa cer o poziție fermă față de Rusia
Președinții comisiilor pentru afaceri externe din opt parlamente europene au cerut președintelui american Donald Trump să renunțe la „politica de împăciuire” față de Rusia și să adopte o poziție mai fermă în fața agresiunii rusești, conform relatărilor The Kyiv Independent.
Într-o declarație publicată pe 25 aprilie, aceștia avertizează împotriva cedării la „șantajul” Rusiei și solicită ca Ucraina să fie acceptată rapid în NATO și Uniunea Europeană.
Liderii europeni resping orice compromis privind suveranitatea Ucrainei și cer confiscarea activelor înghețate ale Rusiei pentru a sprijini Ucraina. De asemenea, ei consideră că negocierile cu Vladimir Putin sunt inutile și că Rusia trebuie adusă în fața justiției pentru crimele sale.
Fiul unui director adjunct al CIA a fost ucis luptând pentru Rusia în Ucraina
Michael Gloss, fiul directorului adjunct al CIA pentru inovare digitală, a fost ucis în aprilie 2024 în timp ce lupta pentru Rusia în Ucraina. În vârstă de 21 de ani, Gloss a călătorit prin Europa înainte de a ajunge în Rusia în august 2023 și s-a înrolat în Regimentul aeropurtat 137 Ryazan.
Activist ecologist și susținător al drepturilor femeilor, el a avut inițial poziții pro-Ucraina, dar a ajuns să lupte de partea Rusiei. Gloss a fost ucis în timpul unei ofensive rusești lângă Bakhmut. Familia sa a publicat un necrolog care îl descria ca pe un tânăr cu un spirit nobil, fără a menționa implicarea sa în război.
„Își dorea ca lumea să fie un loc mai bun, cu mai multă corectitudine, pace și armonie cu natura”, se spune. „În scurta sa viață, a construit case în Honduras, a restaurat clădiri din Turcia distruse de cutremure, a lucrat în ferme din Italia învățând agricultura durabilă.”
The Telegraph: Starmer speră că se poate ajunge la o încetare a focului între Ucraina și Rusia până la vară
Premierul britanic Keir Starmer speră că o încetare a focului între Ucraina și Rusia ar putea fi anunțată până în această vară, a declarat el într-un interviu acordat publicației The Telegraph.
„Trebuie să fie o încetare a focului în condiții pe care toate părțile să le poată accepta, inclusiv Ucraina, și trebuie să fie o încetare a focului de durată”, a declarat Starmer.
Comentariile sale vin în contextul în care SUA fac presiuni pentru o încetare a focului în cazul invaziei la scară largă a Rusiei în Ucraina.
Raportul Secretarului General al NATO pentru 2024 nu menționează aderarea viitoare a Ucrainei la Alianță
Raportul anual 2024 al Secretarului General al NATO nu conține nicio formulare care să indice că Ucraina va deveni membru al Alianței în viitor sau că drumul său către NATO este ireversibil, reafirmând doar politica „ușilor deschise” a Alianței, scrie Ukrainska Pravda.
Noul raport este foarte diferit de cel publicat în 2023, care includea textul Declarației de la Vilnius, în care Aliații afirmau că „viitorul Ucrainei este în NATO și că Alianța va sprijini Ucraina pe calea sa către o viitoare aderare”.
Boris Johnson critică planul de pace al lui Trump: „Ucraina nu primește nimic”
Fostul prim-ministru britanic și susținător declarat al Ucrainei, Boris Johnson, a criticat dur, într-o postare pe platforma X, propunerile președintelui american Donald Trump pentru încheierea războiului, relatează Ukrainska Pravda.
„Cât despre Ucraina – ce primesc după trei ani de rezistență eroică împotriva unei invazii brutale și neprovocate? Care este răsplata lor pentru sacrificiile îngrozitoare pe care le-au făcut – de dragul, așa cum li s-a spus la nesfârșit, al libertății și democrației în întreaga lume? În afară de dreptul de a-și împărți resursele naturale cu Statele Unite, ei nu primesc nimic”, a scris Johnson.
Publicația Baza, care are surse în cadrul agențiilor de aplicare a legii din Rusia, a declarat că o bombă aflată într-o mașină parcată a fost detonată de la distanță atunci când ofițerul – care locuia în zonă – a trecut pe lângă ea.
Într-un interviu pentru BBC, primarul Kievului a declarat că „Unul dintre scenarii este… să renunțăm la teritoriu. Nu este corect. Dar pentru pace, pace temporară, poate că poate fi o soluție, temporară”.
Totodată, Klitschko devine unul dintre cei mai importanți politicieni ucraineni care indică public faptul că Ucraina ar putea fi nevoită să cedeze teritoriul, chiar dacă această decizie ar fi una temporară.
Steve Witkoff, emisarul SUA pentru pace, a sosit vineri la Moscova pentru a purta discuții suplimentare cu Rusia, inclusiv cu președintele Vladimir Putin, cu privire la planul de pace al lui Donald Trump pentru Ucraina, relatează The Guardian.
Surse britanice au declarat pentru publicația The Times că a fost considerată „prea riscantă” trimiterea de forțe terestre din cauza riscului unui conflict mai amplu, în cazul în care acordul de încetare a focului cu Rusia ar fi eșuat.
SUA vor cere Rusiei să accepte dreptul Ucrainei de a avea propria armată și propria industrie de apărare, echipate corespunzător, ca parte a unui acord de pace, potrivit unor persoane familiarizate cu această chestiune, respingând astfel insistența Rusiei ca țara să se demilitarizeze în mare măsură ca o condiție pentru încheierea războiului.
Ministrul rus de externe, Serghei Lavrov, a declarat, într-un interviu pentru CBS News, că Moscova este pregătită să ajungă la un acord cu Washingtonul în privința Ucrainei, deși, potrivit acestuia, unele detalii necesită încă să fie puse la punct.
Suntem pregătiți să ajungem la un acord. Dar există încă unele puncte specifice, elemente ale acestui acord care trebuie să fie puse la punct și suntem ocupați exact cu acest proces”, a spus Lavrov.
Comentând negocierile de pace, Lavrov a declarat că există „mai multe semne că noi [Rusia și SUA] mergem în direcția cea bună”.
Trump, despre negocierile de pace: Avem un termen limită
Președintele american Donald Trump a declarat că Statele Unite au un termen limită pentru obținerea unui „acord de pace” între Ucraina și Rusia și că ambele țări trebuie „să vină la masa negocierilor”.
Vorbind cu jurnaliștii înaintea unei întâlniri cu premierul norvegian Jonas Gahr Støre la Casa Albă, Trump a spus că „ei (Rusia și Ucraina-n.r.) trebuie să se așeze la masă. Și cred că vom obține pacea”.
Zelenski: Am dori o „înțelegere comună că Rusia este agresorul”, nu Ucraina
Ucraina ar dori să aibă o „înțelegere comună că Rusia este agresorul”, a declarat președintele Volodimir Zelenski într-un amplu interviu cu comentatorul american Ben Shapiro publicat pe 24 aprilie.
„Ne-ar plăcea… să avem această înțelegere comună că Rusia este agresorul”, a declarat Zelenski.
„Nu ar trebui să spui că Ucraina și Rusia au început acest război, cred că este dureros pentru poporul nostru să audă”, a adăugat Zelenski.
Trump afirmă că Rusia și-a arătat dorința de pace prin faptul că nu a preluat întreaga Ucraină
Președintele Donald Trump a descris eșecul Rusiei de a prelua întreaga Ucraină drept o „concesie destul de mare”, un comentariu care a stârnit noi critici la adresa abordării sale față de război, scrie The Kyiv Independent.
În timpul unei întâlniri cu prim-ministrul norvegian Jonas Gahr Store în Biroul Oval, Trump a declarat reporterilor că incapacitatea Moscovei de a ocupa pe deplin Ucraina reflectă presiunea pe care susține că o exercită în culise. „Oprirea războiului, oprirea [luării] întregii țări”, a spus el, încadrând obiectivele de invazie neîndeplinite ale președintelui rus Vladimir Putin drept un compromis semnificativ.