Mormânt de 5.000 de ani al unei femei de elită, descoperit în Peru

Mormânt de 5.000 de ani al unei femei de elită, descoperit în Peru

O descoperire extraordinară la Aspero

Arheologii din Peru au scos la lumină rămășițele remarcabil de bine conservate ale unei femei de elită, îngropată între anii 3000 și 1800 î.Hr., în orașul antic Aspero, situat în apropierea coastei Pacificului, scrie Live Science.

Trupul său era atât de bine conservat încât pielea, părul și unghiile i-au rămas intacte – un lucru rar întâlnit în zonă. Înmormântarea a fost însoțită de obiecte prețioase, precum un cioc de tucan decorat cu mărgele, un panou brodat cu pene de macaw – specie de papagal din America de Sud şi Centrală, o cochilie de melc amazonian, aproximativ 30 de cartofi dulci și o plasă de pescuit.

O fereastră spre civilizația Caral

Mormântul aparține civilizației Caral, o cultură precolumbiană renumită pentru construirea unora dintre cele mai vechi centre urbane din America de Sud.

Orașul Caral impresiona prin piramidele și templele sale monumentale, iar localități precum Aspero erau centre comerciale și de pescuit.

Descoperirea obiectelor funerare și modul atent de înmormântare sugerează că femeile puteau atinge ranguri sociale înalte în această perioadă.

Cercetări în desfășurare

În ciuda avansurilor lor, civilizația Caral nu a lăsat în urmă un sistem de scriere cunoscut, ceea ce face ca multe aspecte ale societății lor să rămână un mister.

Arheologii analizează acum corpul și obiectele funerare pentru a afla mai multe despre dieta, sănătatea și cauza morții femeii.

Această descoperire, alături de cea a „Doamnei celor Patru Tupus”, descoperită în 2016 la Aspero, întărește ideea că femeile dețineau un rol important în societatea Caral.

Termenul „tupu” provine din limba quechua însemnând broșă. Obiectele funerare găsite alături de această femeie sugerează că și ea avea un statut de elită. Comunitățile quechua există și astăzi, cele mai numeroase fiind în Peru, Bolivia, Ecuador, Chile, Columbia și Argentina.