Circulaţia pe Podul Ruse-Giurgiu, oprită temporar înainte de minivacanţa de 1 Mai. Ce alte metode de trecere a frontierei există

Circulaţia pe Podul Ruse-Giurgiu, oprită temporar înainte de minivacanţa de 1 Mai. Ce alte metode de trecere a frontierei există

Atenţionare de călătorie

„Ministerul Afacerilor Externe informează cetăţenii români care intenţionează să călătorească în Bulgaria sau să tranziteze acest teritoriu către Grecia sau Turcia că miercuri, 30 aprilie 2025, în intervalul orar 08:00-17:00, autorităţile bulgare vor aplica măsura opririi temporare a circulaţiei, pentru intervale scurte de timp, în vederea asfaltării segmentului rutier al estacadei podului (pe partea bulgară). Pe durata executării lucrărilor de asfaltare, autovehiculele vor aştepta în coloane, circulaţia rutieră în zona respectivă a podului fiind organizată prin sisteme de semafoare adaptive, indicatoare rutiere şi personal de dirijare, inclusiv echipe din cadrul poliţiei bulgare de frontieră”, potrivit unui comunicat de presă.

În acest context, autorităţile române recomandă folosirea celorlalte puncte bulgare de trecere deschise traficului internaţional la frontiera româno-bulgară, după cum urmează: Vidin – Calafat, Kardam- Negru Vodă, Silistra – Ostrov Călăraşi, Dobromir – Krushari şi Kainardzha – Lipniţa, Nikopol – Turnu Măgurele (ferry) (www.feribot-eurobac.ro), Svishtov – Zimnicea (ferry) (www.ferry.bg) şi Oryahovo – Bechet (ferry) (www.ferryboat.bg) şi Aydemir (Silistra) – Chiciu (Călăraşi) (ferry) (www.spikaferry.com).

Pe timpul desfăşurării lucrărilor de reparaţie capitală ale Podului Dunării Ruse – Giurgiu, este permisă circulaţia autocamioanelor cu lăţimea maximă de 2,55 metri şi masă totală de până la 60 de tone. Se recomandă ca şoferii care tranzitează Podul Dunării să respecte parametrii de admisibilitate a autovehiculelor şi restricţia de viteză impusă la 20km/h.

„Reamintim că, începând cu data de 1 mai 2025, cuantumul vinietelor electronice pentru autovehicule cu masa maximă tehnic admisibilă de până la 3,5t va fi majorat cu 10%, după cum urmează: vinieta cu valabilitate de 1 săptămână – 15 leva (8 euro); vinieta cu valabilitate de 1 lună – 30 leva (15 euro); vinieta cu valabilitate de 3 luni – 54 leva (28 euro); vinieta cu valabilitate de 1 an – 97 leva (50 euro) şi vinieta de sfârşit de săptămână cu valabilitate din ziua de vineri, ora 12:00 până în ziua de duminică, ora 23:59 – 10 leva (5 euro)”, potrivit MAE.

Mai multe detalii pot fi consultate la următoarele adrese: vinieta electronică şi sistemul e-TOLL – www.bgtoll.bg; starea actuală a drumurilor (http://www.lima.api.bg/); Agenţia “Infrastructura Rutieră” (http://www.api.bg/), număr de telefon +35/970013020, accesibil în regim 24/7; sistemul de plată online a taxei de pod la Ruse (https://customs.bg/wps/portal/agency-en/media-center/news-details/05-07-24-toll-danube-bridge-eng); situaţia zborurilor pe aeroportul Sofia (http://www.sofia-airport.eu/); starea vremii (http://www.weather.bg); regimul vamal, la intrarea în Bulgaria dinspre Turcia (Condiţii de călătorie în Bulgaria, titlul Reglementări vamale – http://www.mae.ro/travel-conditions/3677) şi pagina de internet a Agenţiei „Vămi” din Bulgaria (https://customs.bg/wps/portal/agency-en/home/info-citizens/Important%20notice%20for%20travelers); situaţia circulaţiei prin punctele de trecere a frontierei bulgare (http://www.mvr.bg).

Cetăţenii români pot solicita asistenţă consulară la numerele de telefon ale Ambasadei României la Sofia: +35929712858 şi +35929733510, apelurile fiind redirecţionate către Centrul de Contact şi Suport al Cetăţenilor Români din Străinătate (CCSCRS) şi preluate de către operatorii Call Center în regim de permanenţă.

De asemenea, cetăţenii români care se confruntă cu o situaţie dificilă, specială, cu caracter de urgenţă au la dispoziţie telefonul de permanenţă al misiunii diplomatice a României în Republica Bulgaria: +359879440758.

MAE recomandă consultarea următoarelor pagini de internet: Ambasada României în Republica Bulgaria (https://sofia.mae.ro/), Atenţionări de călătorie – MAE (https://www.mae.ro/travel-alerts), Ministerul Afacerilor Externe (https://www.mae.ro/) şi Sistemul european de avertizare timpurie privind fenomenele meteorologice periculoase – Meteoalarm (https://www.meteoalarm.org/ro/live/).