4.800 de pompieri, pregătiți să intervină în minivacanță. Echipaje speciale pe A2, E85 și pe litoral

4.800 de pompieri sunt pregătiți să intervină în minivacanța de 1 Mai, a anunțat miercuri Inspectoratul General pentru Situații de Urgență. Vor fi echipaje speciale pe A2, pe E85 și cinci puncte temporare pe litoral.
În acest sfârșit de săptămână, aproape 4.800 de pompieri sunt pregătiți să intervină, zilnic, pentru acordarea ajutorului medical de urgență, stingerea incendiilor și salvarea persoanelor din medii ostile vieții.
Aceștia pot interveni cu peste 4.000 de mijloace tehnice, dintre care 900 echipaje de stingere, precum și 470 de echipaje SMURD.
Ca măsură operațională suplimentară, începând de miercuri și până luni, ISU București-Ilfov a operaționalizat un echipaj de stingere dotat cu modul de prim ajutor și descarcerare, amplasat pe autostrada A2, la kilometrul 19.
Totodată, având în vedere afluxul mare de turiști așteptat pe litoral în această perioadă, ISU Constanța a înființat cinci puncte temporare de intervenție în localitățile Constanța, Agigea, Costinești, Valu lui Traian și Vama Veche. În fiecare dintre aceste puncte va fi prezent, pe durata minivacanței, un echipaj de stingere cu modul de prim ajutor și descarcerare, pentru a asigura un timp de răspuns cât mai rapid la urgențele apărute. De asemenea, în Portul Tomis a fost operaționalizat un punct de salvare acvatic, dotat cu o ambarcațiune.
Ținând cont de incidentele înregistrate în anii anteriori pe drumul european E85 și de traficul intens estimat pentru această minivacanță, ISU Buzău va activa două puncte temporare de intervenție în localitățile Spătaru și Poșta Câlnău. În fiecare dintre aceste puncte va fi trimisă, în zilele de 30 aprilie și 4 mai, câte o autospecială de stingere echipată cu modul de descarcerare și prim ajutor.
Iată sfaturile pompierilor pentru turiști de 1 Mai:
- O regulă esențială: utilizarea focului deschis în zone cu risc de incendiu sau în condiții de vânt este strict interzisă.
- Prepararea hranei folosind foc deschis în gospodărie trebuie să se facă doar în locuri special amenajate, aflate la distanțe sigure față de construcții, depozite, culturi agricole, păduri, plantații sau alte vecinătăți, pentru a evita propagarea focului. În apropierea grătarului este obligatorie prezența unui stingător sau a unei găleți cu apă, iar focul trebuie stins complet înainte de plecare.
- De asemenea, copiii trebuie supravegheați permanent, pentru a preveni jocul acestora cu focul.