Trump își începe vizita în Orientul Mijlociu, dar evită Israelul

Trump își începe vizita în Orientul Mijlociu, dar evită Israelul

Președintele American Donald Trump pleacă luni în ceea ce este considerată cea mai importantă deplasare a celui de-al doilea mandat al său – „o oportunitate”, comentează CNN, „de a consolida relațiile cu Orientul Mijlociu și de „a-și demonstra puterea de negociator abil pe scena lumii”.

Trump sosește marți la Riad, în Arabia Saudită, și are programate opriri în Doha (Qatar) și Abu Dhabi (Emiratele Arabe Unite) mai târziu în cursul săptămânii. O vizită ce amintește, potrivit CNN, de primul turneu internațional al lui Trump din 2017. „Opt ani mai târziu, președintele Trump revine ca să reitereze viziunea sa pentru un Orient Mijlociu mândru, prosper și de succes, aflat în relații de cooperare cu Statele Unite, unde extremismului îi ia locul schimburile culturale și comerciale”, a declarant Karoline Leavitt, care a apreciat că această deplasare este „o istorică reîntoarcere către Orientul Mijlociu”.

President Donald Trump meets with Israel’s Prime Minister Benjamin Netanyahu of Israel in the Oval Office of the White House in Washington, DC, USA, on April 7, 2025. Photo by Yuri Gripas/ABACAPRESS.COM

Interesant este că pe lista țărilor vizate pentru această deplasare nu se află Israelul.

Nu este prima dată când Trump pare să-l lase pe Netanyahu deoparte. De la negocieri directe cu Iranul, până la discuții cu Hamas pentru eliberarea unui ostatic, fără să anunțe autoritățile israeliene, deciziile Casei Albe par să ignore tot mai des vechiul aliat.

Declarații de dragoste pentru Arabia Saudită

Săptămâna trecută, Trump a anunțat un armistițiu cu rebelii Houthi din Yemen, menit să protejeze navele americane. Totuși, înțelegerea nu include și apărarea intereselor Israelului. Apoi, presa a relatat că președintele american ia în calcul să ofere Arabiei Saudite acces la tehnologie nucleară civilă, fără să ceară, așa cum făcea administrația Biden, ca saudiții să normalizeze relațiile cu Israelul.

Pe lângă aceste gesturi, o altă declarație a atras atenția: liderul Hamas a spus că gruparea va elibera un cetățean cu dublă cetățenie – israeliană și americană – în urma unor negocieri directe cu oficiali din SUA. Mulți israelieni încep să se întrebe dacă Trump nu cumva își pierde interesul față de relația specială cu Israelul, pe care mulți o considerau mai solidă ca niciodată.

Interesul lui se mută pe țările bogate din Golf

În același timp, se conturează o schimbare de atitudine la Washington. Tot mai mulți consilieri ai lui Trump vor ca SUA să se implice mai puțin în conflictele din Orientul Mijlociu. În schimb, Trump pare să fie interesat să atragă investiții mari din partea țărilor bogate din Golf.

GAZA CITY, GAZA – APRIL 11: A Palestinian child is seen sitting on a non-explosive explosive used by Israel in its attacks months ago, posing a major threat to Palestinians in the tent camp area east of the Shuja’iyya neighborhood in Gaza City, Gaza on April 11, 2025. Hamza Z. H. Qraiqea / Anadolu/ABACAPRESS.COM

Noul ambasador american în Israel, Mike Huckabee, a încercat să liniștească lucrurile. A declarat la televiziunea israeliană că SUA nu trebuie să ceară permisiunea Israelului pentru a încheia acorduri, iar apoi, pe rețelele sociale, a criticat presa pentru că ar fi exagerat ideea unui conflict între Trump și Netanyahu.

Discuții directe cu Iranul

Totuși, tensiunile nu sunt noi. Unele voci din cercul apropiat al premierului israelian s-au plâns că Steve Witkoff, trimisul lui Trump în regiune, face presiuni pentru un armistițiu cu Hamas și că ar fi influențat de legături de afaceri cu Qatarul.

Mai grav, există temeri că Trump ar putea renunța la opțiunea unei acțiuni militare împotriva Iranului, preferând un nou acord nuclear. Într-un episod recent, în fața presei și a lui Netanyahu, Trump a anunțat că va începe discuții directe cu Iranul, iar reacția surprinsă a liderului israelian a spus totul.

Pentru Israel, care timp de zeci de ani s-a bazat pe sprijinul Americii – indiferent de cine era la Casa Albă – această răcire a relațiilor vine ca un semnal de alarmă. Mai ales că, de această dată, semnalele vin chiar din partea unui președinte republican, dintr-un partid tradițional aliat al Israelului.