Franța și Marea Britanie vor un plan pentru a intercepta ”bărcile-taxi” care transportă migranți. Măsura ar putea spori pericolul traversării Canalului Mânecii

Franța și Marea Britanie vor un plan pentru a intercepta ”bărcile-taxi” care transportă migranți. Măsura ar putea spori pericolul traversării Canalului Mânecii

”Bărcile-taxi” navighează de-a lungul plajelor întinse din Franța pentru a lua migranți care vor să ajungă în Marea Britanie. Polițiști francezi urmăresc astfel de transporturi, însă de cele mai multe ori nu reușesc să ajungă la timp.

Numai în această săptămână 70 de persoane au fost transportate cu o barcă cu motor, contribuind la numărul record de migranți care au traversat Canalul Mânecii în acest an.

Oponenții de dreapta ai prim-ministrului britanic Keir Starmer au profitat de aceste date, amintindu-i că s-a angajat să „distrugă” bandele de traficanți, potrivit Reuters.

Planul ar putea face mai mult rău decât bine

Franța și Marea Britanie speră să dezvăluie măsuri la summitul de săptămâna viitoare care, potrivit unor informații, vor permite poliției franceze să intercepteze astfel de ”bărci-taxi” – un fenomen nou – până la 300 de metri de țărm, și nu doar în cazul în care viețile sunt în pericol, așa cum se întâmplă în prezent.

Poliția, activiștii și migranții intervievați de Reuters s-au arătat sceptici cu privire la eficacitatea unui astfel de plan.

„Nu văd cum ar putea fi pus în aplicare”, a declarat Julien Soir, reprezentant al sindicatului polițiștilor din orașul Lille, din nordul țării. „Este pur și simplu imposibil să-l punem în practică”.

El a afirmat că poliția este deja suprasolicitată, acoperind 180 km de coastă, și că nu dispune de echipamentul și pregătirea necesare pentru operațiuni maritime. Poliția se teme, de asemenea, de înec dacă cade în apă cu echipament greu sau de răspunderea legală personală dacă migranții mor sau sunt răniți în timpul unei intervenții.

Angele Vettorello, coordonator la organizația caritabilă Utopia 56 din Calais, a spus că numărul migranților este în creștere, în ciuda faptului că poliția franceză patrulează mai intens pe plaje, inclusiv cu drone sponsorizate de Marea Britanie.

Ea a spus că măsurile propuse nu ar face decât să sporească pericolul traversării. Anul trecut, 73 de migranți au murit navigând pe una dintre cele mai aglomerate rute maritime din lume.
Dacă ar fi puse în aplicare, acestea „ar duce la și mai multe decese… și mai multă suferință”, a spus ea.

Ascensiunea dreptei

Afluxul de migranți a ajutat partidul Reform UK al lui Nigel Farage să depășească Partidul Laburist al lui Starmer în sondaje.

Farage, un populist de dreapta și un susținător de lungă durată al unei politici dure în materie de imigrație, a propus utilizarea marinei militare pentru a intercepta navele cu migranți și a le duce înapoi în Franța.

Avocații spun că acest lucru ar putea fi făcut numai dacă Franța ar fi de acord.

Până în prezent, în acest an, aproape 20.000 de solicitanți de azil au sosit în Marea Britanie cu bărci mici, ceea ce reprezintă o creștere de 50% față de aceeași perioadă din 2024. Autoritățile franceze și britanice atribuie această creștere vremii neobișnuit de bune.

Peter Walsh, de la Observatorul Migrației al Universității Oxford, a declarat că interceptarea maritimă ar putea opri mai mulți migranți, dar nu ar afecta tendințele pe termen lung care stau la baza valului de migranți, inclusiv conflictele multiple și atracția Marii Britanii, unde se vorbește limba engleză.

Marea Britanie dorește, de asemenea, să negocieze un acord de returnare cu Franța, pe care îl avea înainte de a părăsi Uniunea Europeană.

Noua propunere nu va opri valul de migranți

Într-o tabără de migranți murdară de lângă Dunkerque, Reuters a vorbit cu mai mulți migranți care nu erau la curent cu noua propunere. Aceștia au spus că aceasta nu îi va opri să încerce să treacă granița.

Israrullah Lodin, în vârstă de 26 de ani, a părăsit Afganistanul în 2021, după ce familia sa a lucrat cu armata americană, ceea ce i-a iritat pe talibani. A eșuat de trei ori în încercarea de a traversa, de două ori a fost oprit de poliție și o dată barca sa a avut probleme. Lodin visa să lucreze într-un depozit de distribuție din Marea Britanie. Nimic nu l-ar opri să ajungă acolo.

„Nu ne este frică să murim”, a spus el. „Trebuie să ajung la destinație”.

Nisarahmad Afghan, în vârstă de 23 de ani, a fost migrant aproape toată viața sa de adult, părăsind regiunea natală Nangarhar în urmă cu patru ani. A încercat de două ori să treacă granița, dar ambele încercări au fost zădărnicite de poliție.

„Voi continua să încerc până voi reuși”, a spus el. „Am trecut prin multe drumuri periculoase. Voi trece și de acesta”.