Elon Musk își face partid. Partidul America ar putea face diferența în aprobarea unor măsuri extrem de controversate

Noul partid politic american despre care Elon Musk s-a lăudat că l-ar putea finanța ar putea, inițial, să se concentreze pe câteva locuri din Camera Reprezentanților și Senat, urmărind să devină votul decisiv în problemele majore, având în vedere marjele extrem de strânse din Congres.
Directorul general al Tesla și SpaceX, miliardarul Elon Musk, a evocat această strategie vineri, într-o postare pe X (platforma de social media pe care o deține), în timp ce continua conflictul cu Donald Trump privind proiectul de lege pentru cheltuieli bugetare pe care președintele l-a semnat.
„O modalitate de a pune asta în practică ar fi să ne concentrăm foarte strict pe doar 2 sau 3 locuri în Senat și 8 până la 10 districte din Cameră,” a scris Musk, care este cel mai bogat om din lume și a supravegheat tăieri brutale în administrația federală după ce al doilea mandat al lui Trump a început în ianuarie.
„Având în vedere marjele legislative infime, asta ar fi suficient pentru a deține votul decisiv asupra legilor controversate, asigurându-ne că ele reflectă voința reală a poporului.”
65% dintre participanții la sondajul de pe X au spus că vor crearea Partidului America
Musk nu a menționat ce locuri din Congres are în vedere.
Într-o altă postare de vineri, când SUA sărbătorea 249 de ani de la Declarația de Independență față de Marea Britanie, Musk a publicat un sondaj, întrebându-i pe urmăritorii săi de pe X dacă ar trebui să avanseze cu ideea deja exprimată anterior: crearea așa-numitului „Partid America”, ca o alternativă la democrați și republicani.
Până sâmbătă dimineață, peste 65% dintre cele aproximativ 1,25 milioane de răspunsuri au indicat „da”.
„Ziua Independenței este momentul perfect pentru a întreba dacă doriți independență față de sistemul politic bipartid (pe care unii îl numesc chiar unipartid)!”, a mai scris Musk în textul care însoțea sondajul, pe care l-a promovat de mai multe ori pe parcursul zilei de vineri.
Context
Postările lui Musk vin după ce acesta a cheltuit 277 de milioane de dolari din averea sa pentru a sprijini campania electorală victorioasă a lui Trump din 2024.
Președintele republican l-a răsplătit pe Musk numindu-l la conducerea așa-numitului „Departament pentru Eficiența Guvernului” (DOGE), care a tăiat brusc și haotic diverse locuri de muncă și programe guvernamentale, susținând că a economisit 190 de miliarde de dolari.
Însă, potrivit unei analize a organizației Partnership for Public Service (o organizație non-partizană dedicată studiului funcției publice federale), acțiunile DOGE ar fi putut costa contribuabilii 135 de miliarde de dolari.
Musk a părăsit DOGE la sfârșitul lunii mai și, recent, s-a înfuriat din cauza sprijinului acordat de Trump unui proiect de buget care ar crește datoria SUA cu 3,3 trilioane de dolari. Musk a amenințat că va finanța contracandidați în alegerile primare pentru toți membrii Congresului care au susținut legea bugetului a lui Trump – și a promis că va „forma Partidul America” dacă legea va fi adoptată.
Partidul America ar putea face diferența în aprobarea unor măsuri extrem de controversate
Camera Reprezentanților a votat cu 218 la 214 în favoarea proiectului de lege privind cheltuielile, doar doi republicani alăturându-se tuturor democraților din Cameră în încercarea, nereușită, de a-l respinge.
În Senat, vicepreședintele JD Vance a deblocat egalitatea de 50-50 votând în favoarea proiectului, pe care Trump l-a semnat vineri, la doar câteva ore după ce Musk a publicat sondajul legat de „Partidul America”.
Rezultatul votului asupra bugetului propus de Trump ilustrează cât de la limită reușește să obțină Congresul aprobarea unor măsuri extrem de controversate.
„Fără subvenții, Elon probabil ar trebui să-și închidă afacerile și să se întoarcă în Africa de Sud”
Trump l-a avertizat pe Musk – originar din Africa de Sud și devenit cetățean american în 2002 – că opoziția directă față de agenda sa ar putea avea un cost personal ridicat.
Președintele, care a promovat în ultima vreme deportări în masă ale imigranților, a discutat public posibilitatea de a-l deporta pe Musk din SUA, precum și tăierea contractelor guvernamentale pentru unele dintre companiile sale.
„Fără subvenții, Elon probabil ar trebui să-și închidă afacerile și să se întoarcă în Africa de Sud,” a scris Trump pe propria sa platformă, Truth Social.
Președintele le-a mai spus unor reporteri, în Florida:
„Poate va trebui să-l trimitem pe Doge după Elon. Doge e monstrul care s-ar putea întoarce să-l înghită pe Elon. N-ar fi groaznic?”