Sondaj INSCOP. Românii se tem pentru siguranța țării: două treimi cred că România e în pericol
Potrivit celui mai recent barometru realizat de INSCOP Research pentru informat.ro, 65,2% dintre români au simțit în ultimele șase luni că România se află într-un pericol serios. Sondajul a fost desfășurat între 20 și 26 iunie 2025.
„Nu există nicio categorie de populație mai relaxată în ceea ce privește percepția pericolului, ceea ce explică suplimentar starea de tensiune din societatea românească”, a declarat Remus Ștefureac, directorul INSCOP.
Contextul în care a fost realizat sondajul include mai mulți factori importanți. După pandemia care a afectat profund societatea și mai bine de trei ani de conflict armat în apropierea granițelor, mulți români au resimțit o stare continuă de nesiguranță.
Peste toate aceste situații se mai adaugă și o criză politică internă, catalogată de unii drept cea mai gravă din ultimii 30 de ani.
„După cea mai gravă criză sanitară a ultimului secol și peste 3 ani de război dur la granițele României provocat de atacul Rusiei împotriva Ucrainei, starea de anxietate a populației era oricum ridicată. Pe acest fond, sentimentul general al populației că România este în pericol a fost amplificat de cea mai gravă criză a regimului democratic din ultimele 3 decenii. Așa se explică de ce două treimi dintre români (65,2%) declară că în ultimele 6 luni au avut sentimentul, în foarte mare măsură sau în mare măsură, că țara este în pericol”, a spus Remus Ștefureac.
Potrivit acestuia, nivelul de neliniște este ridicat în toate categoriile sociale, indiferent de convingerile politice.
„Taberele politico-ideologice pot interpreta sursele pericolului în mod diferit, însă intensitatea anxietății este foarte ridicată, indiferent de opțiunile politice ale respondenților”, a mai spus directorul INSCOP.
Mai exact, 37,1% dintre respondenți au simțit că România este în pericol într-un grad foarte mare, iar 28,1% într-un grad mare. În același timp, 18,2% au perceput pericolul în mică măsură, iar 15,3% într-un grad foarte mic sau deloc. Restul de 1,3% nu au știut ce să răspundă sau au refuzat să răspundă.
Categoriile unde senzația de pericol este cea mai pronunțată includ votanții USR și AUR, tinerii între 18 și 29 de ani și locuitorii capitalei. În schimb, cei care au perceput pericolul ca fiind redus sau inexistent sunt mai ales susținători PNL și PSD și locuitori din orașe mai mici.
Românii sunt împărțiți când vine vorba despre sursa amenințării.
14,5% văd pericolul în exterior, 14,5% în interior, iar 35,1% cred că ambele surse sunt la fel de problematice. Și aici apar, din nou, diferențe între categorii. Cei care votează PSD tind să vadă amenințarea în exteriorul țării. Cei care aleg AUR, angajații din sectorul public și tinerii consideră mai degrabă că pericolul vine din interior.
O parte semnificativă dintre persoanele cu studii superioare, votanții USR și locuitorii orașelor mari cred că amenințările vin din ambele direcții.