Furtunile de iarnă se intensifică în lume. Clima le face mai rare, dar mai distructive

Alimentate de criza climatică, furtunile de iarnă din zonele temperate devin tot mai violente, cu riscuri sporite de inundații, viscol și pagube majore în regiunile dens populate, spun cercetătorii climatici.
Furtunile violente din timpul iernilor, care afectează regiunile de coastă din zonele temperate ale emisferei nordice devin tot mai intense pe fondul schimbărilor climatice, arată un nou studiu internațional. Alimentate de contrastul termic dintre aerul rece din nord și masele de aer cald și umed de deasupra oceanelor, acestea tind să devină mai puțin frecvente, dar considerabil mai periculoase, potrivit specialiștilor citați de CNN.
Cercetătorii au analizat date climatice din ultimele decenii și au observat că viteza maximă a vântului în cele mai severe furtuni de iarnă a crescut cu aproximativ 6%, iar cantitățile de precipitații, ploaia și ninsoarea, cu 10 procente. Această creștere, deși aparent modestă, are un impact major: o intensificare cu 6% a vitezei vântului înseamnă o creștere cu 20% a potențialului distructiv al furtunii, a explicat climatologul Michael Mann, coautor al studiului, precizând că „e o diferență semnificativă”.
„Este fizică de bază: oceane mai calde și aer mai cald înseamnă mai multă evaporare și mai multă umiditate în atmosferă, deci furtuni mai violente”.
Pericolul ascuns al iernilor blânde
Furtunile de iarnă sunt fenomene meteorologice extreme care apar în sezonul rece și implică ninsori abundente, vânturi puternice, viscol, ploaie înghețată sau formarea de gheață. Evenimente de acest fel pot paraliza regiuni întregi, provocând întreruperi de curent, blocaje în trafic, pagube materiale și riscuri grave pentru siguranța populației.
Fenomene istorice precum furtunile masive din America de Nord, Europa sau Asia de Est au demonstrat cât de vulnerabile sunt regiunile de coastă dens populate. Specialiștii atrag atenția că riscul de inundații este adesea subestimat, iar autoritățile ar trebui să ia în calcul această realitate în planurile de adaptare la schimbările climatice: „Chiar dacă iernile devin mai scurte, nu înseamnă că episoadele severe dispar. Din contră, ele pot deveni mai concentrate și mai intense”, avertizează experții.
Schimbările climatice aduc extreme acolo unde nu existau
Evenimente ca „Furtuna secolului” din 1993, care a lovit Coasta de Est a SUA cu rafale de peste 160 km/h și a făcut peste 200 de victime, sunt repere pentru ceea ce ar putea deveni noua normalitate.
În România, episoade precum grindina apărută Oltenia în noaptea dintre anii 2020 și 2021, deși mai puțin distructive, ridică semne de întrebare similare: cum poate iarna să aducă un fenomen tipic verii? Astfel de evenimente, care erau întâmplări rare în trecut, pot prefigura noi manifestări climatice severe în prezent și în alte regiuni decât cele expuse în mod tradițional riscurilor extreme.