Îmbunătățirea „rutei 1” a coridorului vertical pentru gazele destinate Ucrainei. România ar putea primi 10 miliarde de metri cubi, după reducerea blocajelor din rețea

Luând cuvântul în cadrul celui de-al 8-lea Forum InvestGR de la Atena, Maria Rita Galli, CEO al DESFA, a confirmat că sunt în curs discuții cu omologii regionali, în urma unui feedback încurajator din partea pieței.
„Am început cu pași mici – capacitate limitată și contracte lunare – dar cererea este în creștere. Jucătorii ucraineni caută acum produse pe termen mai lung și reduceri mai mari, care rămân o provocare”, a declarat Galli.
Ruta a cunoscut deja două licitații de succes, la care au participat jucători internaționali importanți. În prezent, capacitatea este limitată de cererea internă, dar este de așteptat să crească odată cu modernizarea infrastructurii, potrivit EnergyPress.
Până la sfârșitul anului, capacitatea de export a Greciei va ajunge la 8 miliarde de metri cubi, în timp ce Bulgaria este pregătită să exporte 10 miliarde de metri cubi către România după reducerea blocajelor din rețea.
Creșterea capacității vizează satisfacerea cererii în creștere din Ucraina, ale cărei rezerve de gaze sunt extrem de reduse. Acest lucru subliniază necesitatea unor rute alternative de import dincolo de Germania, Polonia și Austria.
DESFA colaborează îndeaproape cu Bulgartransgaz din Bulgaria, Transgaz din România, Vestmoldtransgaz din Moldova și GTSOU din Ucraina pentru a evalua noi reduceri ale taxelor de transport, care ar putea depăși reducerea actuală de 25% aplicată pe întregul coridor.