Micuțul regat african Eswatini anunță că va repatria migranții deportați de SUA

Micuțul regat african Eswatini anunță că va repatria migranții deportați de SUA

Micuțul regat african Eswatini a anunțat miercuri că va repatria cei cinci migranți care au fost deportați acolo de către Statele Unite, la o zi după ce oficialii americani au declarat că țările de origine ale acestora au refuzat să-i accepte, scrie The New York Times.

Migranții provin din Vietnam, Jamaica, Laos, Yemen și Cuba și au executat pedepse în închisori americane pentru infracțiuni grave, potrivit Departamentului pentru Securitate Internă (DHS).

Această operațiune este prima deportare așa-numită într-o „țară terță” realizată de SUA după ce Curtea Supremă a decis luna aceasta că administrația Trump poate relua această practică.

„Zborul a inclus persoane ale căror țări de origine au refuzat să le primească înapoi”, a scris marți noapte pe platforma X Tricia McLaughlin, secretar adjunct în cadrul DHS.

Însă purtătoarea de cuvânt a guvernului din Eswatini, Thabile Mdluli, a declarat miercuri, într-un comunicat, că guvernele celor două țări, împreună cu Organizația Internațională pentru Migrație (OIM), vor „facilita tranzitul acestor deținuți către țările lor de origine”.

Totuși, OIM a precizat că nu a fost implicată în deportarea migranților din SUA și nu a fost solicitată pentru sprijin în procesul de repatriere.

Critici și preocupări legate de siguranță

Administrația Trump a depus eforturi semnificative pentru a încheia acorduri cu parteneri internaționali dispuși să accepte deportați. Experții juridici au contestat aceste deportări, argumentând că migranții ar putea fi supuși abuzurilor sau torturii în țările unde sunt trimiși.

Luna aceasta, Curtea Supremă a aprobat deportarea a opt bărbați în Sudanul de Sud, deși aceștia proveneau din alte țări. Potrivit avocaților lor, familiile nu au mai primit vești de la ei. Autoritățile din Sudanul de Sud, afectat de război civil, au declarat că bărbații se află „sub supravegherea autorităților competente”, fără a oferi alte detalii.

După decizia Curții Supreme, autoritățile americane au adoptat rapid noi reglementări care permit deportarea într-o țară terță în doar șase ore, chiar și în lipsa unor garanții clare privind siguranța deportaților.

Reacții din SUA și Eswatini

Foști oficiali din domeniul imigrației spun că aceste deportări sunt parte dintr-o strategie a administrației de a încuraja auto-deportarea migranților.

„Este un nou exemplu clar de încălcare flagrantă a legii de către Statele Unite, care interzice deportarea persoanelor în țări unde riscă să fie persecutate sau torturate”, a declarat Matt Adams, avocatul migranților trimiși în Sudanul de Sud.

În opinia sa, deportările către Eswatini au fost realizate „doar pentru spectacol politic”. „Au cheltuit milioane de dolari pentru a trimite cinci bărbați pe partea cealaltă a planetei”, a spus el.

Contextul din Eswatini

Eswatini, cunoscută anterior ca Swaziland, este situată între Africa de Sud și Mozambic și este una dintre ultimele monarhii absolute din Africa. Regatul este divizat între cei care susțin tradițiile și cei care critică stilul de viață opulent al regelui Mswati al III-lea, în contrast dureros cu sărăcia în care trăiesc mulți dintre cei 1,2 milioane de locuitori.

Atât cetățeni din Eswatini, cât și guverne străine, și-au exprimat îngrijorarea față de situația drepturilor omului din țară, acuzând guvernul de utilizarea forței excesive – uneori letale – împotriva celor care se opun regelui.

Reacții din opoziție

Lioness Sibande, secretar general al Swaziland Peoples Liberation Movement, o formațiune de opoziție, a criticat dur sosirea migranților deportați. „Este revoltător”, a spus ea. „Occidentul ne tratează mereu cu dispreț, considerând că Africa este groapa lor de gunoi”.

În încercarea de a calma populația, purtătoarea de cuvânt Thabile Mdluli a precizat că deportații sunt ținuți în unități de izolare din centre corecționale.

Decizia de a-i primi a venit după luni de negocieri, evaluări de risc și discuții privind siguranța cetățenilor, a spus Mdluli. „Națiunea este asigurată că acești deținuți nu reprezintă nicio amenințare pentru țară sau cetățenii săi.”