Un instrument inovator, bazat pe inteligența artificială, este pe cale să revoluționeze diagnosticul cancerului de piele

Tess Watt, doctorandă la Universitatea Heriot-Watt din Edinburgh, a condus proiectul, imaginându-și un viitor în care detectarea precoce a afecțiunilor pielii este accesibilă la nivel global, fără acces direct la dermatologi sau internet.
Sistemul presupune ca pacientul să fotografieze afecțiunea pielii folosind o cameră mică atașată la un dispozitiv Raspberry Pi – un computer portabil ieftin și eficient din punct de vedere energetic.
Acest dispozitiv stochează un set enorm de date cu mii de imagini, pe baza cărora fotografia este analizată în timp real folosind o clasificare de ultimă generație a imaginilor pentru a ajunge la un diagnostic, potrivit Independent.
Aceste concluzii sunt apoi comunicate prompt unui serviciu medical local, permițând inițierea unui plan de tratament adecvat.
Proiectul este considerat a fi primul de acest gen care combină diagnosticul medical bazat pe AI cu scopul de a deservi comunitățile izolate.
Watt a explicat: „Asistența medicală la domiciliu este un subiect foarte important în acest moment, mai ales că timpul de așteptare la medicul de familie continuă să crească”.
„Dacă putem oferi oamenilor posibilitatea de a-și monitoriza afecțiunile pielii de acasă folosind AI, putem reduce dramatic întârzierile în diagnosticare”.
Un prototip al dispozitivului a fost deja prezentat la departamentul de tehnologii avansate de sănătate și îngrijire medicală al Universității Heriot-Watt.
Echipa de cercetare a declarat că instrumentul are o precizie de până la 85% în ceea ce privește capacitățile sale de diagnosticare, dar speră să crească acest procent prin accesul la mai multe seturi de date privind leziunile cutanate, cu ajutorul unor instrumente mecanice avansate.
Proiect pilot
Watt poartă, de asemenea, discuții cu NHS Scotland pentru a începe procesul de aprobare etică pentru testarea tehnologiei în condiții clinice reale.
„Sperăm că în următorul an sau doi vom avea un proiect pilot în derulare”, a spus ea, menționând că tehnologia medicală necesită adesea ani de zile pentru a trece de la prototip la implementare.
Ea a adăugat: „Până când îmi voi termina doctoratul, peste trei ani, mi-ar plăcea să văd ceva bine pus la punct, care să fie pe cale să fie utilizat în lumea reală”.
Universitatea a declarat că viziunea pe termen lung este de a lansa sistemul mai întâi în regiunile îndepărtate ale Scoției, înainte de a se extinde la zone globale cu acces limitat la îngrijire dermatologică.
A adăugat că tehnologia ar putea oferi, de asemenea, un sprijin vital pacienților care sunt infirmi sau incapabili să călătorească, permițând celor dragi să îi ajute să captureze și să trimită imagini diagnostice medicilor de familie.
Supervizorul academic al doamnei Watt, dr. Christos Chrysoulas, a declarat: „Dispozitivele de e-sănătate trebuie proiectate să funcționeze independent de conectivitatea externă, pentru a asigura continuitatea serviciilor și siguranța pacienților”.
„În cazul unei defecțiuni a rețelei sau a serviciului cloud, aceste dispozitive trebuie să se defecteze în condiții de siguranță și să mențină toate operațiunile clinice esențiale fără degradarea funcționalității”.
„Deși funcțiile auxiliare sau necritice pot deveni temporar indisponibile, capacitățile diagnostice și chiar terapeutice de bază trebuie să rămână pe deplin operaționale, în conformitate, desigur, cu cerințele de siguranță și de reglementare”.
„Asigurarea acestui nivel de reziliență în dispozitivele medicale accesibile și ieftine este esența cercetării noastre, în special pentru utilizarea în medii cu resurse limitate și în zone cu conectivitate limitată sau inexistentă, unde îngrijirea neîntreruptă a pacienților trebuie să fie în continuare garantată”.