Vicepremierul Dragoș Anastasiu susține o conferință de presă la Palatul Victoria

Vicepremierul Dragoș Anastasiu a oferit, într-o conferință de presă, clarificări privind implicarea sa în procesul de reformă a companiilor de stat. Oficialul a admis că a avut nevoie de câteva zile de reflecție pentru a lua cea mai bună decizie cu privire la viitorul său în Guvern.
„Am luat câteva zile de gândire, o dată pentru a acumula cât mai multe informații, pentru a avea răspunsurile la cât mai multe întrebări și pentru a reflecta cu privire la cea mai bună decizie pentru a nu periclita Guvernul României și chiar și pe persoana mea fizică”, a explicat Dragoș Anastasiu.
Acesta a subliniat dificultățile economice cu care se confruntă România și a lăudat determinarea premierului Ilie Bolojan în procesul de reformă: „Aș vrea să încep cu contextul în care ne aflăm, un guvern care e de o lună instalat, condus de Ilie Bolojan, care este extrem de determinat și de ferm în a face reformele de care România are nevoie. Suntem obligați la reforme, pentru că situația bugetului este una extrem de dură, de tensionată.”
Referindu-se la măsurile de austeritate implementate recent, vicepremierul a explicat necesitatea acestora pentru a evita o retrogradare a României de către agențiile de rating: „A fost necesară o frână de mână trasă brusc pentru ca agențiile de rating să nu ne degradeze de la penultimul nivel acceptabil pentru investiții. Această frână a lovit în multe categorii.”
Dragoș Anastasiu a recunoscut că unele dintre măsuri au fost dureroase, dar inevitabile: „Nimeni nu își dorește să afecteze sporurile celor care lucrează la buget, pensiile, bursele, studenții, profesorii, deci multe categorii afectate, un lucru nedorit, dar extrem de necesar și care s-a dovedit a fi util.
Anastasiu se află în centrul unui scandal privind implicarea sa într-un dosar de mită acordată unei funcționare ANAF. Potrivit instanței, vicepremierul a declarat că în urma unui control fiscal asupra uneia dintre firmele sale, a fost contactat de inspectoarea Angela Burlacu, care i-a sugerat încheierea unui contract cu o firmă indicată de ea. Suma lunară vehiculată era de aproximativ 2.000 de euro, iar în schimb se promitea închiderea favorabilă a controlului și rambursarea TVA.