Războiul din Ucraina, ziua 105, anul 2. Rusia bombardează Hersonul/ The Washington Post: Armata ucraineană a lansat contraofensiva împotriva Rusiei

 

UPDATE 15:30 – Un cutremur cu magnitudinea 3,7 s-a produs în Ucraina, cu epicentrul la 26 km sud-est de oraşul Poltava 

 

UPDATE 15:00 – Rusia bombardează Herson ca reacţie la contraofensiva ucraineană. Un mort şi doi răniţi în Herson în urma bombardamentelor 

 

Ruşii bombardează Herson în timpul evacuării: sunt victime! 

 

Între timp, Zelenski coordonează evacuarea oamenilor din zonele inundate ale oraşului.

Oleksandr Prokudin, şeful administraţiei militare regionale Herson, a raportat pe  Telegram „Ruşii bombardează Herson”.

Şeful OVA a menţionat că invadatorii ruşi atacă zonele de coastă şi zona centrală a oraşului. 

La rândul său, şeful Biroului Preşedintelui Ucrainei, Andrii Yermak, a menţionat că ruşii bombardează Hersonul în momentul în care evacuarea oamenilor din zona inundată a oraşului continuă după ce invadatorii au aruncat în aer CHE Kakhovskaya.

Zeci de aşezări, inclusiv Herson, au fost avariate ca urmare a aruncării în aer de către ocupanţii ruşi a CHE Kakhovskaya. Oamenii şi animalele sunt evacuate din aceste aşezări.

Gorlovka a luat. Trei civili au fost răniţi în centrul oraşului.

„Rusii au tras în clădirea şcolii, unde se adunau oameni din casele inundate”, spune primarul din Oleshok, Yevhen Ryschuk

“Acum ştim despre cel puţin trei victime în regiunea Herson: o femeie civilă, un ofiţer de poliţie şi un salvator. Toate li se oferă asistenţa necesară”, a informat Ministerul Afacerilor Interne.

Se observă că bombardamentele au început tocmai în timpul evacuării cetăţenilor ale căror locuinţe au fost inundate.

 

Ucraina şi ONU au convenit asupra evacuării din malul stâng ocupat. Rusia trebuie să ofere garanţii de acces şi securitate – Ministerul Afacerilor Externe .

 

Armata ucraineană a lansat un contraatac mult aşteptat împotriva forţelor ruse de ocupare, deschizând o fază crucială în război, menită să restabilească suveranitatea teritorială a Ucrainei şi să păstreze sprijinul occidental în lupta sa împotriva Moscovei. Trupele ucrainene şi-au intensificat miercuri noaptea atacurile asupra frontului din sud-estul ţării, potrivit mai multor indivizi din forţele armate ale ţării, într-un impuls semnificativ către teritoriul ocupat de ruşi. Patru membri ai armatei, inclusiv ofiţeri, au vorbit sub rezerva anonimatului, deoarece nu erau autorizaţi să discute public despre evoluţia câmpului de luptă.

UPDATE 14:00 Rusia acuză Kievul că a bombardat echipele de salvare

Kremlinul acuză Ucraina că a bombardat salvatorii ruşi de la barajul fisurat de la Kahovka, în regiunea ucraineană Herson.

Purtătorul de cuvânt al Kremlinului, Dmitri Peskov, a declarat că salvatorii muncesc din greu, dar că armata ucraineană le-a făcut munca mai periculoasă.

“Dificultatea este că, în multe locuri, salvatorii sunt forţaţi să lucreze în condiţii de bombardament continuu din partea Ucrainei, iar acest lucru le complică munca”, a declarat Peskov reporterilor.

Comentariile lui Peskov vin la o zi după ce oficialii ucraineni au acuzat forţele ruse că au bombardat salvatorii de pe malul vestic al râului Nipru, aflat sub controlul Kievului.

UPDATE 13:00 Kremlinul dă vina pe “anglo-saxoni” pentru exploziile de la Nord Stream

Kremlinul spune că a vorbit deja despre posibila implicare a “anglo-saxonilor” în exploziile de la gazoductul Nord Stream.

Marţi, The Washington Post a relatat că CIA a aflat în iunie anul trecut, prin intermediul unei agenţii de spionaj europene, că o echipă de şase persoane din cadrul forţelor ucrainene de operaţiuni speciale intenţiona să arunce în aer gazoductele.

Purtătorul de cuvânt al Kremlinului, Dmitri Peskov, a declarat reporterilor că Rusia a vorbit deja despre posibila implicare a “anglo-saxonilor”, aşa cum se referă Kremlinul la Statele Unite şi Marea Britanie, în ceea ce el a descris ca fiind un “atac terorist”.

 

Peskov a reiterat că Rusia doreşte să vadă o anchetă adecvată asupra exploziilor.

 

UPDATE 12:00 Zelenski, în vizită în regiunea inundată din Herson

Preşedintele ucrainean Volodimir Zelenski a vizitat joi regiunea Herson, puternic afectată de inundaţii, în timp ce evacuările continuă. Aproximativ 600 de kilometri pătraţi din regiune sunt sub ape după ce barajul a fost distrus.

Conform AP, Zelenski a mers în zonă pentru a evalua răspunsul la pagubele provocate de distrugerea barajului. Liderul ucrainean a scris pe contul său Telegram că a ajutat la evaluarea eforturilor de evacuare a civililor, de furnizare a apei potabile şi a altor tipuri de sprijin, precum şi la încercarea de a opri daunele uriaşe provocate mediului.

Efectele distrugerii barajului Kakhovka sunt încă imposibil de evaluat. Rezervaţiile naturale întinse şi parcurile naţionale au fost “complet distruse”, a declarat Julia Markhel, şefa organizaţiei neguvernamentale de mediu Let’s Do It Ukraine.

“Îl compar cu dezastrul de la Cernobîl”, a spus, citat de FT, Maksym Soroka, expert în siguranţa mediului la ONG-ul Dovkola Network

UPDATE 09:00 Rusia a pierdut 212.760 de soldaţi în Ucraina de la începutul războiului

Statul Major General al forţelor armate ucrainene a raportat, joi, că Rusia a pierdut 212.760 de soldaţi în Ucraina de la începutul invaziei din 24 februarie anul trecut.

Acest număr include 730 de pierderi suferite de forţele ruseşti în ultimele 24 de ore.

Potrivit raportului, Rusia a pierdut, de asemenea, 3.891 de tancuri, 7.576 de vehicule blindate de luptă, 6.384 de vehicule şi rezervoare de combustibil, 3.668 de sisteme de artilerie, 595 de sisteme de rachete cu lansare multiplă, 355 de sisteme de apărare aeriană, 314 avioane, 299 de elicoptere, 3.234 de drone şi 18 ambarcaţiuni.

UPDATE 07:00 Oficial: Va dura cel puţin 5 ani şi va costa un miliard de dolari pentru a construi o nouă centrală electrică după distrugerea barajului Kakhovka

Construirea unui nou baraj şi a unei staţii hidroelectrice pe locul actualei hidrocentrale distruse din Kakhovka va dura cel puţin cinci ani şi va necesita cel puţin 1 miliard de dolari, a declarat şeful companiei energetice de stat din Ucraina, Ukrhydroenergo, Ihor Syrota.

UPDATE 06:00 Unii membri NATO ar putea lua în considerare trimiterea de trupe în Ucraina, avertizează fostul lider al alianţei

Unele ţări NATO ar putea decide să trimită trupe pe teren în Ucraina dacă statele sale membre nu reuşesc să ofere Kievului garanţii de securitate semnificative la summitul alianţei de la Vilnius, a declarat fostul general de securitate NATO, Anders Rasmussen.

UPDATE 05:00 Muzeul şi casa faimosului pictor ucrainean Raiko au fost inundate

Casa celebrei pictoriţe ucrainene Polina Raiko este sub apă ca urmare a distrugerii barajului Kakhovka, a raportat pe Facebook managerul de proiect al Fundaţiei caritabile Polina Raiko Kherson Oblast, Semen Khramtsov.

UPDATE 04:00 Zelenski: Organizaţiile internaţionale trebuie să se alăture eforturilor de salvare în părţile ocupate ale regiunii Herson

Organizaţiile internaţionale, cum ar fi Comitetul Internaţional al Crucii Roşii, trebuie să înceapă eforturile de salvare în părţile ocupate din regiunea Herson, susţine preşedintele ucrainean.

UPDATE 03:00 Departamentul de Stat al SUA: 20.000 de persoane trebuie relocate din cauza distrugerii barajului Kakhovka

Aproximativ 20.000 de persoane vor fi relocate din cauza inundaţiilor cauzate de distrugerea barajului Kakhovka, a declarat oficialul Departamentului de Stat al SUA, Vedant Patel.

UPDATE 02:20 Ucraina vrea să producă obuze de 155 mm standard NATO

Întreprinderea militară de stat a Ucrainei Ukroboronprom încearcă să înceapă producţia de obuze de artilerie de 155 mm, a declarat purtătorul de cuvânt al companiei, Natalia Sad.

Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real şi prezentate echidistant, daţi LIKE paginii noastre de Facebook!

Urmărește Mediafax pe Instagram ca să vezi imagini spectaculoase și povești din toată lumea!

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media – ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa [email protected].